Lokalna samouprava

Niš koristi iskustva Pirota u izgradnji regionalne deponije

Svoja iskustva stečena prilikom  izgradnje Regionalne sanitarne deponije Pirot će uskoro podeliti sa Nišlijama, gde ovakva deponija tek treba da se gradi.

U tom cilju Pirot i Niš su zajednički konkurisale kod EU projektom upravljanja otpadom i poboljšanja sistema za upravljenje otpadom u Nišavskom i Pirotskom okrugu, kazala je za Pirotske vesti šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Pirotu Marija Đošić.

marija djosic

-U okviru programa “Exchange 4” Pirot i Niš su kod EU konkurisali zajedničkim projektom upravljanja otpadom i poboljšanja sistema upravljanja otpadom u Nišavskom i Pirotskom okrugu. Ovde je akcenat pre svega na regionalnoj deponiji u Pirotu za koju ćemo ovim projektom obezbediti novu opremu kao što su dva specijalizovana vozila koja će se koristiti na Regionalnoj deponiji, kao i kontejneri. Pre svega želimo da pošaljemo informaciju javnosti o značaju upravljanja otpadom i na primarnu separaciju otpada na izvorištu nastajanja otpada i podignemo svest stanovništva o značaju očuvanja životne sredine. Pre dva dana dobili smo obaveštenje o tome da je skraćena verzija projekta odobrena što je preduslova za apliciranje sa punom vrednošću projekta.Konačnu informaciju o subdini projekta imaćemo do kraja godine.  Vrednost projekta, tačnije njegovog  koga treba da finansira EU iznosi 198.500 evra. U toku projekta ćemo takođe pružiti podršku gradu Nišu koji nam je u ovom projektu partner i koji je tek na putu ka otvaranju moderne regionalne deponije. Još uvek se nalaze u fazi prikupljanja dokumentacije dok se naša Regionalna deponija smatra reprezentativnom s obzirom da ima svega nekoliko takvih u celoj zemlji-kazala je Đošićeva.

deponija

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

3 Comments

  1. Ovo je jedan od dokaza da postoji velika razlika između geografske provincije i mesta sa provincijalnim duhom i istim takvim ciljevima i mogućnostima. Geografska provicija i manja sredina ne podrazumevaju nužno i manje vredan položaj i ostvarenja.

    Veoma često u malim gradovima ima izuzetno preduzimljivih, obrazovanih i upornih pojedinaca i ekipa koje, s pravom, drže lekcije velegradskoj uobraženosti i pomažu da se ona lakše primeti. Eto, tako Pirot daje primer i pomaže javnosti da se zamisli koliko je Niš velagrad, a koliko ja Pirot provincija.

      1. Govorim o malobrojnim pojedincima, a ne o celom gradu. Naravno da Nis zbog broja stanovnika, a time i broja obrazovanih i kreativnih ljudi, prednjači u odnosu na Pirot kao grad.

        Ima oblasti gde se pokaže da izuzeci potvrđuju pravilo.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker