Nišavska dolina: Drugi festival sira i kačkavalja
U etno kompleksu Nišavska dolina priređen je drugi festival sira i kačkavalja, na kome se pojavilo dvadesetak proizvođača iz cele Srbije i svavako iz Pirotskog okruga.
Veliki broj posetilaca svetkovine koju su organizovale gradske vlasti Pirota, Turistička ortganizacija i Mlerkarsjka škola “Dr Obren Pejić”, mogao je da vidi i proba prerađevine od mleka iz Pirota, Svrljiga, Niša, Kukujevaca u Sremu, Banatskog Karadjordjeva, Šapca, Sjenice, Raške, Kragujevca, Dimitrovgrada….
Milan Ćuk , jedan od učesnika iz Banatskog Karađorđeva kaže da je vlasnik farme od stotinak koza i da je došao da razmeni iskustva sa prozvođačima sira i prerađevina od mleka iz drugih delova Srbije.
Identično razmišlja i Goran Bera iz Kukujevaca, vlasnik farme od preko 600 muznih koza među kojima su sanske koze i alpino. Njegova farma je najveća u ovom delu Evrope.
On u svojoj mlekari prerađuje kozji sir sa raznim začinima i maslinovim uljem iz Grčke,a poslednji proizvod je sklatka surutka koja je dobra za kardiovalskularne bolesti.
Među izlagačima su bili i farma “Ćirko” iz Krupca, Pavlovići iz Nišora, svrljiška Mlekara i mnogi drugi.
Obilazeći štandove gradonačelnik Vladan Vasić je rekao da je ovo prepoznatljiva gastronomska manifestacija sa dobrom perspektivom i da će narednim korak biti dovođenje francuskih, švajcarskih i italijanskih prerađivača mleka koji su vrsni majstori u svetskim okvirima.
Etno kompleks Nišavska dolina je veliki turistički potencijal. Bratislav Zlakov, direktor TO Pirot, kaže da je zadovoljan odzivom prerađivača i posetom manifestaciji.
Majstori iz Mlekarske škole sa profesorom Aciom Mančićem na čelu su demonstrirali izradu čuvenog pirotskog kačkavalja i đubeka.