Lokalna samouprava

Nemačka ulaže skoro 500.000 evra u osavremenjavanje poljoprivrede u Pirotu

U osavremenjavanje poljoprivredne proizvodnje u našem kraju, putem komasacije, odnosno ukrupnjivanja poseda, Vlada Nemačke preko vladine organizacije GIZ uložiće narednog proleća između 400.000 i 500.000 evra, kazao je Pirotskim vestima pomoćnik predsednika opštine Pirot zadužen za poljoprivredu Goran Popović.-Pirot je jedna od sedam opština koje učestvuju u ovom pilot-projektu. U ceo projekat biće uključeni i strani eksperti tako da će na kraju dobijeni rezultati biti iskorišćeni za poboljšanje i korekciju našeg Zakona o komasaciji kako bi se uskladio sa zakonima EU iz ove oblasti. Vlasnici više od 1.420 parcela u našem kraju će bez ikakvih naknada raščistiti svoje imovinsko-pravne odnose. Napraviće se plan i program komasacije i dok svi ne budu složni oko toga komasacija se neće odvijati. Danas imamo sastanak na kome će se predstavnici lokalne samouprave upoznati sa detaljima odvijanja procesa komasacije, a u narednoj nedelji će biti organizovani sastanci sa vlasnicima parcela na kojima će oni moći na slikovit način da vide kako izgleda komasacija u praksi i kako će se to raditi s obzirom da će se raditi potpuno drugačije u odnosu na model komasacije iz osamdesetih i devedesetih godina kada je bilo puno problema-kazao je Popović.

livade preoravaju u njive i sade organski krompir

 

Po njegovim rečima, nakon usvajanja projekta komasacije od strane lokalnog parlamenta u Pirotu, već na proleće naredne godine se kreće sa prvim operativnim i građevinskim aktivnostima.

-Samo za pirotsku opštinu biće izdvojeno između 400.000 i 500.000 evra-zaključio je Popović.

tekst i fotografija  Aleksandar Ćirić

Slične vesti

10 Comments

  1. A sto ne bi? Nemacka je prva na listi donatora u ovoj zemlji, a posto si ti najverovatnije rusofil, onda moras da se bunis. Sladje mi je Nemacko govno, od Ruske cokolade.
   Bravo Vasicu, samo ti radi i donosi Pirotu, a valjda ce se svest pirocanaca nekada promeniti, i znace da cene tudji rad i zalaganje, i nece sve kritikovati.
   50 miliona dinara je Opstina dala za poljoprivredu i 50 miliona dace Nemci.
   Neka svako u svojoj Opstini da toliko i svi ce bolje ziveti.

 1. Da vidimo kako će uspeti da se najpre ukrupni, a zatim podeli imovina. pa mi smo bar poznati po tome da ne umemo da se bratski podelimo, samo na SUD!!!!

 2. Svaka razvijenija država ima svoju agenciju za međunarodnu saradnju, razvoj i pomoć pa tako i Nemačka. To je potpuno legitimno delovanje, osim promocije nacionalne kulture, produžena ruka diplomatije.

  Glavni cilj je ostvariti pozitivan stav lokalnog stanovništva prema određenoj državi. Odatle i “Sladje mi je Nemacko govno, od Ruske cokolade”.

  Postavlja se pitanje: zbog čega, naprimer, Risija, nema ovakav program međunarodne pomoći i saradnje ili ga nema u Srbiji? Stvar je veoma jednostavna, Balkan je deo geopolitičkog nadgornjavanja kao i još neki regioni, a Rusija nije dovoljno bogata da daje novac iz budžeta izvan najužeg prostora susednih država, nekadašnjih republika Sovjetskog Saveza. To je mera njihove privredne moći, tu ne mešam vojnu moć.

   1. Ja se, pismeni jedači nemačkih govana, neću više vraćati ovde, pa da vas uputim. Ako uopšte dođu nekakve pare iz Nemačke, one su naše, blokirane u vreme embarga. A ako dođu, vratiće se preko neke nemačke agencije odmah u Nemačku, osim deset procenata onome ko je sklopio “posao”. Tako će biti rešen problem nemačke kanalizacije, a vi ćete jesti ono što zaslužujete.

    1. Ja u životu nisam video ovakav komentar i mogu da zamislim šta se sve nalazi u glavi Monaha Mauila ako mu preko usana prelaze ovakve reči. Koliki čemer, koliki jad i beda, koliko nezadovoljstvo okolinom što, zapravo, pokazuje duboko nezadovoljstvo samim sobom…Neću da delim savete.
     Drugo, ono što je Nemačka otimala od Srbije dešavalo se samo za vreme okupacije što je vraćeno između ostalog i kroz ratne reparacije.
     Nemam ni najmanji razlog da Nemačku branim, ali stav kakav je izrekao Monah nema veze sa stvarnošću, već sa njegovim raspoloženjem.

  1. Borba za Balkan traje dugo, možda više stotina godina. Toliko traje i nešto drugo pored borbe. Nažalost Balkan se nalazi na koridoru koji je specifičan, poseban i za sve relevantne sile veoma važan. Ako uzmemo istoriju iza sebe možemo precizno da drfinišemo o čemu se radi. Kako smo nemoćni, jer nam se ne daje, jedino možemo da pretpostavimo buduća reagovanja i da se pripremimo . Ostalo je na njima.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker