Kultura

Nedovoljno prostora za legate

Galerija “Čedomir Krstić” suočena sa dramatičnim nedostatkom prostora za rad. Uz skromni izložbeni prostor, gorući problem i neadekvatan depo.

srb-legatima tesno_620x0Galerija “Čedomir Krstić”, nazvana po istoimenom akademskom umetniku poreklom sa ovih prostora, traži proširenje izložbenog i prostora za depo. Konkretno, ovoj ustanovi neophodan je prostor za čuvanje umetničkih dela, ali i povećanje izložbene sale koja bi mogla da se proširi ka sadašnjim hodniku Doma vojske, koji je odnedavno u vlasništvu lokalne vlasti…

– Samo od 1993, do danas, poklonjeno nam je više od 170 slika, grafika, crteža… Svake godine ovako obogaćujemo fond za desetak dela, a sva ona trenutno se nalaze u nekoliko kvadrata neuslovnog prostora, iza izlagačkog dela. Jedini način da ih sačuvamo je da se obezbedi kvalitetan depo, tim pre što imamo i zavičajne legate Čedomira Krstića, Radomira Antića i Milene Mijalković Nikolić, a u najavi su i legati Časlava Colića, jednog od najpoznatijih srpskih kopista, kao i zavičajni legat Branka Manojlovića. Trebalo bi i da, na revers, preuzmemo osamdesetak dela iz ogromne umetničke kolekcija nekadašnjeg “Prvog maja”, pa će Galerija imati veliko kulturno blago koje, i bukvalno, neće imati ni gde da smesti, a kamo li ga ga propisno čuva za buduće generacije – kaže direktor, istoričar umetnosti Radmila Vlatković.

Obezbeđivanjem prostora za depo i proširenjem izložbenog dela, uz deo za prodajnu postavku – kaže sagovornica “Novosti” – Galerija “Čedomir Krstić” svrstala bi se među malobrojne u Srbiji koje ispunjavaju sve uslove za profesionalan rad, koji podrazumeva i razne vidove predavanja za umetnike, ali i posetioce.

GRAD

KADA je reč o umetničkim delima iz “Prvog maja”, slike, grafike i slično trebalo bi da budu smeštene u depo, dok bi skulpture, fontane i slični “formati” – o kojima bi, takođe, brinula ova pirotska Galerija – bili raspoređeni po gradskim parkovima i šetalištima. Uostalom, nekoliko skulptura već se nalazi u novom centru Pirota.

Izvor: Novosti

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker