Politika

Neće biti vanredne sednice SO Pirot

Predsednik Skupštine opštine Pirot Milan Popović na današnjoj konfernciji za novinare u opštini Pirot izjavio je neće biti vanredne sednice SO Pirot na kojoj bi se raspravljalo o kompaniji “AHA Mura Prvi maj”.  Zahtev za održavanje vanredne sednice podnelo je ukupno 19 odbornika, među kojima su, osim odbornika SNS i pojedini odbornici aktuelnih koalicionih partnera vladajuće većine Nove demokratske stranke i PUPS-a.

ACA_4744_resize

Predsednik Popović kazao je da su potpisnici zahteva predložili i tačke dnevnog reda, da se odbornici upoznaju sa sadržinom svih potpisanih dokumenata prilikom privatizacija kompanije AHA Mura Prvi maj, a druga predložena tačka je razmatranje mogućnosti lokalne samouprave da se direktno uključi u rešavanje problema AHA Mura Prvi maj Pirot i pružanje stručne pomoći rukovodstvo kompanije prilikom sačinjavanja UPPR-a.

Opština nema te mogućnosti da nešto učini u tome delu. Poznato je da je država u septembru 2012. godine prodala Prvi maj, da je od tog momenta AHA Mura preuzela Prvi maj i preuzela obavezu da uposli 1.300 radnika. Nakon sklapanja i potpisivanja ugovora ovaj dokument prihvatila je i Agencija za privatizaciju i Vlada Republike Srbije. Opština Pirot je potpisala memorandum koji je pravno neobavezujući i preuzela obavezu da pomogne realizaciju obavezne investicije AHA Mure od devet miliona evra. Reč je o pomoći u brzom dobijanju raznih uslova za vodovod, kanalizaciju i papirologiju uopšte. Nakon toga, dolazi do problema u AHA Mura Prvi maj, odnosno do nelikvidnosti. Agencija za privatizaciju ne reaguje. Pravi se prvi reprogram dugovanja za električnu energiju, Agencija ne reaguje, pravi se drugi i treći reprogram, ali Agencija uopšte nije reagovala i došli smo u situaciju u kojoj se sada nalazimo. Da je bilo blagovremene reakcije sada bi možda bila potpuno drugačija situacija. Zašto nije bilo reakcije, meni kao predsedniku Skupštine opštine Pirot nije poznato. Više puta smo pokušavali da učestvujemo u svemu tome, upućivali zahteve Ministarstvu finansija, Agenciji za privatizaciji kako bi pomogli koliko možemo, ali smo uvek dobijali odgovore da mi nismo ti koji možemo da odlučujemo i učestvujemo u tome već da o tome odlučuju Agencija za privatizaciju, Vlada i ministarstva-kazao je Popović i dodao da opština Pirot ne može da učestvuje u izradi UPPR-a za AHA Mura Prvi maj.

Mi nismo dovoljno stručni kako bi učestvovali u izradi UPPR-a i tu mogu jedino da učestvuju rukovodstvo fabrike i stručnjaci nadležnog ministarstva, Agencije za privatizaciju, kao i licencirane konsultanske kuće. Zbog toga smatram da ovaj zahtev koji je meni upućen, smatram da je to sednica koja bi bila više politička i sam predlog je pisan kako bi neko dobio jeftine političke poene, dok se radnici sa druge strane muče kako da sastave kraj sa krajem. Zbog toga sam doneo odluku da odbacim ovaj zahtev-kazao je predsednik Popović.

Zahtev za zakazivanjem vanredne sednice lokalnog parlamenta potpisalo je 19 odbornika.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker