Srbija

Nastavak subvencija za majke za kupovinu prve nekretnine u ovoj godini

Vlada Republike Srbije donela je odluku o nastavku finansiranja subvencija za majke za kupovinu prve nekretnine u 2023. godini, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Ova odluka je doneta na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, a odnosi se na iznos novčanih sredstava za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta u 2023. godini.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je, kao i do sada, 20.000 evra, a pravo na pomenuta novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, kao i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave, u visini 20 odsto vrednosti radova.

Takođe, ovo pravo može se ostvariti i za kupovinu kuće ili stana u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti. Istovremeno, može se ostvariti i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti  nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker