Lokalna samouprava

Nalepnica kao semafor za fiskalni racun

U Godini borbe protiv sive ekonomije građani će dobiti veliku pomoć u snalaženju sa računima. Na svakom prodajnom mestu uskoro će biti vidno istaknuta nalepnica sa informacijom za građane kakav račun treba da dobiju prilikom kupovine – fiskalni ili običan. Predlog NALED-a je da postojeće obaveštenje zameni nalepnica jarkih boja sa velikim slovom „F“ i pratećim informacijama, za šta je potrebno izmeniti pravilnik, dok bi sličnu nalepnicu, sa odgovarajućom oznakom „R“, morale da ističu i nefiskalizovane radnje koje izdaju obične račune zbog čega će biti potrebna dopuna Zakon o potrošačima.

– Predlog koji je NALED uputio Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija naći će se u novom Akcionom planu za primenu Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Očekujemo da Vlada Srbije izmeni neophodne propise i do kraja godine uvede nalepnice sa upadljivom oznakom za vrstu računa koju su prodavci dužni da izdaju jer građani sada ne znaju ko jeste, a ko nije u obavezi da im izda fiskalni račun. To će značajno unaprediti fiskalnu disciplinu i smanjiti prostor za zabunu ili proneveru – kaže Dragana Ilić, koordinator Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije i pravni savetnik za saradnju s privredom u NALED-u.


Prateći pravilnik Zakona o fiskalnim kasama propisuje isticanje obaveštenja o obavezi izdavanja fiskalnog isečka, međutim to obaveštenje je nedovoljno upadljivo i često se utopi u ostale papire istaknute na vratima ili zidu te ga je teško uočiti. Za građane je dodatno zbunjujuća činjenica da ovakva obaveza isticanja obaveštenja ne postoji za nefiskalizovane delatnosti i paušalce, pa građani ne znaju da li trgovac nije okačio obaveštenje zato što nema obavezu izdavanja fiskalnih računa ili naprosto zbog toga što izbegava svoju obavezu. Predlog NALED-a je da postojeće obaveštenje zameni nalepnica jarkih boja sa velikim slovom „F“ i pratećim informacijama, za šta je potrebno izmeniti pravilnik, dok bi sličnu nalepnicu, sa odgovarajućom oznakom „R“, morale da ističu i nefiskalizovane radnje koje izdaju obične račune zbog čega će biti potrebna dopuna Zakon o potrošačima.


Istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji koje je sproveo NALED pokazalo je da 80% građana ne bi prijavilo objekat ili radnju u kojoj ne dobiju račun. Gotovo trećina građana navodi da ne traže račun zato što im je neprijatno da ulaze u raspravu, pored ostalog i zato što nisu sigurni da li je prodavac u obavezi da im izda fiskalni račun ili ne. Zato je važna edukacija građana.

Građanji češće prijavljuju neizdavanje je računa
– Prema podacima Poreske uprave, edukativna kampanja i nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ su motivisale građane da češće prijavljuju neizdavanje računa. Samo u februaru broj prijava skočio je čak 26,6% u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je procenat nepravilnosti u izdavanju računa koje su uočili poreski inspektori pao sa 40 na 32%. Uvođenje nalepnica bi multiplikovalo ove napore Poreske uprave, jer bi pomoglo u snalaženju građana i dodatno ih ohrabrilo da budu odgovorni članovi društva – ističe Ilić.

Izvor: Medijski bilten NALED-a

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker