Lokalna samouprava

NALED:Predat softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola

Danas je na jubilarnoj desetoj skupštini Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz prisustvo ambasadora SAD-a u Srbiji Kajla Skata, ministarke infrastrukture Zorane Mihajlović i visokih predstavnika EU potpisan ugovor o predaji Vladi Srbije na korišćenje softvera za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola koji treba u značajnoj meri da otkloni probleme i ubrza izdavanje građevinskih dozvola. Ovom veoma važnom skupu prisustvovao je i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, koji je već u dva mandata član Upravnog odbora NALED-a.

naled vladan vasic beograd_1
Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, ministarka Zorana Mihajlović, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat

Po rečima gradonačelnika Vasića, na današnjoj sedinici predstavljeni su ključni uspesi NALED-a u proteklom periodu. NALED je već sada prepoznat kao partner Vlade Srbije na sprovođenju reformi poput suzbijanja sive ekonomije, zatim napredovanju naše zemlje na takozvanoj “doing business” listi, evo danas je potpisan i ugovor o ustupanju u trajno vlasništvo Vladi Srbije sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola. Sve to ukazuje da je NALED poslednjih godina postao značajan partner Vladi Srbije, kazao je Pirotskim vestima gradonačelnik Vasić. Sednica NALED-a održana je u zgradi Narodne banke Srbije u Beogradu.

naled vladan vasic beograd_2

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je u prvom kvartalu izdato 725 e-građevinskih dozvola, a u period od marta do decembra 2015. za četvrtinu više u odnosu na prosek u prethodnih sedam godina. Takođe, rast građevinske industrije u prošloj godini iznosio je 24% delom zahvaljujući bržem izdavanju dozvola.

Sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u funkciji je od 4. januara ove godine i do sada je podneto gotovo 8.000 zahteva za različita odobrenja za gradnju od kojih je rešeno 70%. Softver je izrađen u okviru projekta GIZ Otvorenog regionalnog fonda za unapređenje opštinskih usluga u partnerstvu s NALED-om, a finansijsku podršku dale su vlade Nemačke i Švajcarske.

Memorandum o razumevanju kojim je ozvaničena primopredaja softvera potpisali su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, predsednica UO NALED-a Ana Brnabić, menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda Kristof di Marko i direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović, saopšteno je iz NALED-a.

naled vladan vasic beograd_3

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker