Gradska hronika

Naled:Izmene Zakona o radu olakšavaju zapošljavanje starih

Beograd, 13. jul 2014. – Izmene Zakona o radu olakšaće zapošljavanje starijih osoba, radnika kojima je ostalo nekoliko godina do penzije, kao i mladih koji čine polovinu od ukupno 750.000 nezaposlenih u Srbiji. Usvojene odredbe predstavljaju reformski korak napred, oslobađaju privredu nepotrebnih okova administracije i daju joj šansu da preživi krizne periode bez ugrožavanja prava zaposlenih, pokazuje analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

naled logoLakše zapošljavanje starijih lica na neodređeno vreme podstaći će ukidanje obaveze poslodavcima da otpremninu isplaćuju za celokupni radni staž, po čemu je Srbija bila jedinstvena zemlja u svetu. Zbog takve odredbe privrednici su oklevali da zaposle osobe sa dugim stažom ili su zaključivali ugovore na određeno i tako izbegavali obavezu plaćanja visoke otpremnine u slučaju da prestane potreba za angažovanjem radnika.

Novim odredbama koje se tiču ugovora na određeno, omogućuje se lakše zapošljavanje na projektima koji su ograničeni na nekoliko godina i daje se prilika novoosnovanim preduzećima da sa zaposlenima zaključe ugovor u trajanju do 3 godine (procena je da je upravo toliko potrebno da se tek otvorene firme stabilizuju na tržištu). Očekuje se da ove odredbe stimulišu, između ostalog, zapošljavanje lica kojima nedostaje samo nekoliko godina do penzije.

NALED veruje da će izmene koje omogućavaju nove vidove zapošljavanja posebno pogodovati nezaposlenima – zakon će dozvoliti rad na daljinu i rad sa nepunim radnim vremenom.

U domenu regulisanja odnosa poslodavca i radnika, novina u zakonu su blaže kazne. Postojeći propis dozvoljavao je poslodavcu da radniku, koji ne poštuje radnu disciplinu, jedino uruči otkaz. Sada se omogućava višestepenost u kažnjavanju za različite oblike kršenja obaveza.

Takođe, poslodavac je morao da vrati zaposlenog na posao čak i ako sud utvrdi da je postojao osnov za prestanak radnog odnosa, što se dešavalo u slučajevima kad preduzeće nije ispoštovalo postupak davanja otkaza (ako su postojale manjkavosti u proceduri – broj dana za žalbu, način uručivanja otkaza itd.). Sada se poslodavcu omogućava da zaposlenog ne vrati na posao, ali da mu, zbog greške u proceduri, bude obezbeđena adekvatna novčana nadoknada. 

Kada je reč o smanjivanju administriranja i papirologije, izmene Zakona predviđaju uvođenje elektronskih evidencija i elektronske komunikacije. Značajno se smanjuje birokratija pri zapošljavanju, a usvojen je i predlog NALED-a da bude ukinuta radna knjižica. Ta odredba stupiće na snagu 2016. čime ćemo se oprostiti od još jednog relikta prošlosti, koji nema praktičnu svrhu.

NALED ipak smatra da ima još prostora za unapređenje radnog zakonodavstva koje bi Srbiju učinilo konkurentnijom i atraktivnijom investicionom destinacijom i približilo nas standardima koji  važe u Makedoniji, Hrvatskoj i drugim državama regiona. U tom smislu, ostaje da se značajno unaprede odredbe koje se tiču proširenog dejstva kolektivnih ugovora, reprezentativnosti sindikata (kojih ima 24.000), kao i da se zakonom reguliše dugi niz godina postojeća pojava – lizing radne snage.

Saopštenje NALED-a.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker