Lokalna samouprava

NALED: Ekonomske reforme u Srbiji – 2016. godina preduzetništva

U organizaciji NALED-a, danas se u Beogradu održava skup posvećen nastavku privrednih reformi u našoj zemlji. Skupu prisustvuju premijer Vlade republike Srbije, Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade, g-đa Zorana Mihajlović, ministri Nikola Selaković, Željko Sertić, Aleksandar Vulin kao i predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić koji je ujedno i član predsedništva NALED-a.

Vasić je za Pirotske vesti izjavio da se radi o značajnom skupu i da je veoma dobro što NALED i Vlada RS imaju izuzetnu saradnju, što se vidi i po broju članova Vlade, koji prisustvuju skupu.
-Ova godina je godina preduzetništva u Srbiji, i svakako da ćemo se svi zajedno truditi da i na taj način smanjimo stopu nezaposlenosti, kako u Pirotu, tako i u Srbiji-kazao je Vasić.

Januar 29. Predstavljanje Sive knjige 8 (21)_1200x800

 

Ukidanje zdravstvene knjižice, pojednostavljivanje ostvarivanja prava na porodiljsku nadoknadu, te formiranje medjuresornog tela koje će koordinirati inspekcijama, neke su od ukupno 100 preporuka iz NALED-ove Sive knjige, koja je danas predstavljena u Beogradu.

Januar 29. Predstavljanje Sive knjige 8 (49)_1200x800

TANJUG – Premijer Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Srbija ušla u period dinamičnog rasta i da ne zna kakvo čudo može da se desi u regionu ili svetu da bi se to zaustavilo.

 “Do 2020. Srbija neće biti u recesiji”, poručio je premijer na skupu, koji je organizovao NALED, a koji je bio posvećen nastavku privrednih reformi.

Januar 29. Predstavljanje Sive knjige 8 (59)_1200x800

Takve prognoze izneo je na osnovu raspoloživih podataka i tendencija, te činjenice da su prethodne godine postavljeni dobri temelji reformskim potezima vlade.

Ključni problemi privrede Srbije koje će vlada rešavati u narednom periodu su, rekao je, nedovoljan preduzetnički duh, preduzeća koja uživaju zaštitu države i siva ekonomija.

Januar 29. Predstavljanje Sive knjige 8 (6)_1200x800

Ostalo je još deset preduzeća, koja su pod zaštitom države, koja su trošila po 60, 70, 80 miliona evra za subvencije, naveo je Vučić, i dodao da su najveći problemi Bor i Resavica, ali i primetio da “ne možemo ljude iz tog dela Srbije da ostavimo bez posla”.

Ministar pravde Nikola Selakovic (2L) i ministar privrede Zeljko Sertic (S) na IX godisnjoj konferenciji NALED-a u Beogradu. Ukidanje zdravstvene knjizice, pojednostavljivanje ostvarivanja prava na porodiljsku nadoknadu, te formiranje medjuresornog tela koje ce koordinirati inspekcijama, neke su od ukupno 100 preporuka iz NALED-ove Sive knjige, koja je danas predstavljena u Beogradu.

“Sada smo za pomoć tim firmama ostavili četiri miliona evra na godišnjem nivou, trebalo bi da to svedemo na dva, što je veliki pomak za našu zemlju”, ocenio je premijer.

On je dodao i da je važno da uz privatizaciju nastavimo s restrukturiranjem javnih preduzeća, da usvojimlo poslovne planove EPS, s kojim su saglasni i SB i MMF, i da radimo restrukturitranje Srbijagasa.

“U to smo već krenuli, ali sve to mora mnogo brže i mislim da će uz fiskalnu konsoliodaciju i obračun s nepotrebnim parafiskalnim nametima i ograničavanjem pre svega lokalnih samouprava situacija biti sve bolja”, naveo je Vučić.

Procenjujući tokove u ovoj godini, premijer je primetio da će vlada biti zadovoljna tek kad se Srbija sa sadašnjeg 59. popne na 45. mesto na Duing biznis listi Svetske Banke.

alt=”Beograd, 29. januara 2016 – Ministar gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic (L) i premijer Srbije Aleksandar Vucic (D) na IX godisnjoj konferenciji NALED-a u Beogradu. Ukidanje zdravstvene knjizice, pojednostavljivanje ostvarivanja prava na porodiljsku nadoknadu, te formiranje medjuresornog tela koje ce koordinirati inspekcijama, neke su od ukupno 100 preporuka iz NALED-ove Sive knjige, koja je danas predstavljena u Beogradu.

On je Nacilonalnoj alijansi za ekonomski razvoj zahvalio na njihovom pristupu problemima s kojima se Srbija suočava, te na kritikama, ali i na pohvalama koje su uvek bili spremni da upute za poteze Vlade Srbije.

“Hoću da vam zahvalim na drugačijem pristupu u rešavanju problema u Srbiji, malo ko ume stvari da meri konkretno, korektno, precizno i tačno kako to radi NALED. Imali ste poverenje vlade, imali ste i moje poverenje i uradili ste veliki posao”, rekao je Vučić.

Naš pomak na Duing biznis listi SB bio je vest u jednom  danu, a odmah sutradan krenula je ponovo kuknjava, primetio je premijer, a to je pokazalo da nismo uspeli da se promenimo.

Kako je rekao, NALED je, međutuim, uspeo da promeni mnoge članove vlade, dodajući:

“A ako uđemo među 45 zemalja na Duing bisniz listi, samo time ćemo biti zadovoljni”.

“Znam da nismo od onih koji umeju da odaju priznanja, ali ja moram da odam priznanje ljudima u NALED-u što su znali da kažu šta je loše, ali i da pohvale ono što smo dobro uradili. Hvala im na tome”, poručio je Vučić.

Obraćajući se na konferenciji NALED-a premijer je rekao da je uveren da ćemo imati sve bolje rezultate, na osnovu temelja koji su postavljeni prethodne godine.

IZVOR: TANJUG

fotografije NALED

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker