Gradska hronika

NALED dodelio priznanja reformatorima

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski dobitnici su priznanja Reformator 2014. koje im je u utorak 23. decembra 2014. godine dodelio NALED, čiji je član Upravnog odbora predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić.

NaledMinistarka Zorana Mihajlović priznanje Reformator godine zaslužila je unapređenjem regulatornog okvira u oblasti građevinskih dozvola s obzirom na to da je postupak izgradnje u Srbiji godinama bio najveća tačka spoticanja za privredu i nije bilo smelosti da se promeni dosadašnja praksa i pobede otpori institucija koje nisu bile spremne za uvođenje efikasne procedure. Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji prosečno vreme dobijanja dozvola za gradnju sada će biti skraćeno sa dosadašnjih 264 na najviše 100 dana i stvoreni su uslovi za otvaranje velikog broja gradilišta.

Prilikom izrade zakona, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture otvorilo je javnu raspravu koja je trajala puna četiri meseca i uključila sve relevantne organizacije, privredu, lokalne samouprave i nezavisne stručnjake. Paralelno je pokrenuta izrada podzakonskih akata, što je presedan u novijoj regulatornoj istoriji Srbije s obzirom na to da se sa donošenjem podzakonskih propisa kasni i do 1.000 dana i onemogućava puna primena zakonskih rešenja.

Pokrajinski sekretar Branislav Bugarski proglašen je za Reformatora godine jer je u 2014. podržao lokalne samouprave da unaprede kapacitete za pružanje usluga građanima i privredi, razvijaju kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i ažuriraju strateške i prostorne planove. Insistiranjem na primeni NALED-ovog BFC standarda, kao jedinstvenog mehanizma za unapređenje efikasnosti administracije, doprineo je stvaranju uslova za razvoj Kovačice, Kule, Odžaka i drugih opština.

Uspeh ovih mera potvrdilo je ovogodišnje priznanje lista Financial Times koji je, u konkurenciji 468 evropskih gradova i regiona, proglasio Vojvodinu za cenovno najatraktivniji region za ulaganje u Evropi. Kako bi pomogao opštinama i gradovima iz Srbije da se pozicioniraju kao povoljne destinacije za investiranje, podržao je NALED-ovu kampanju za promociju investicija na beogradskom aerodromu – Čekirajte se za bolje poslovanje.

Specijalna priznanja za doprinos reformama NALED je dodelio docentu na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saši Ranđeloviću, predsedniku opštine Nova Varoš Dimitriju Paunoviću i dnevnom listu Blic. Ranđelović je sarađivao sa NALED-om na reformi parafiskalnih nameta i pokrenuo izradu zakona o naknadama za upotrebu javnih dobara i Zakona o radu. Dimitrije Paunović sproveo je reformu opštinske administracije i doprineo da Nova Varoš stekne certifikat o povoljnom poslovnom okruženju dok je dnevni list Blic u saradnji sa NALED-om serijalom tekstova o sivoj ekonomiji pokrenuo građane da uoče sve negativne posledice ove pojave.

Na svečanosti koja je okupila lidere privrede, lokalnih samouprava, civilnog sektora i diplomatskog kora, predstavljeno je sedmo izdanje Sive knjige, redovne godišnje publikacije NALED-a koja donosi 100 preporuka za rešavanje ključnih administrativnih problema sa kojima se susreće privreda. Siva knjiga 7 pokazuje da je Srbija i dalje previše birokratizovana država i da je pred Vladom i državnim institucijama još puno reformi u cilju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja.

Nagrade su uručene na svečanosti u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, a tom prilikom prisutnima su se obratili Vladan Atanasijević, predsednik Upravnog odbora NALED-a, Michael Kirby, ambasador SAD u Srbiji i Jurgen Schmid, sekretar za ekonomsku saradnju Nemačke ambasade u Srbiji.

Atanansijević je rekao da reforme u 2014. možemo oceniti kao dobar početak.

Usvojen je novi Zakon o radu, i što je posebno važno – novi Zakon o planiranju i izgradnji u čijoj smo izradi učestvovali kao član Vladine radne grupe i koji možemo da istaknemo kao primer najbolje prakse u smislu kako se donose zakoni i uključuju sve zainteresovane strane u dijalog. Očekujemo da će primena ovog reformskog Zakona otključati proces investiranja i izgradnje u Srbiji, skratiti proceduru izdavanja dozvola za najmanje 165 dana i konačno pomeriti Srbiju sa začelja Doing business liste. Tokom 2015.godine NALED i Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture će uz podršku USAID-a, GIZ i drugih donatora, raditi na daljem brušenju procedure i uvođenju elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji po uzoru na Makedoniju koja je u ovoj oblasti lider u regionu – rekao je Atanasijević.

Ambasador Kirby je rekao da će novi Zakon o planiranju i izgradnji, i o inspekcijkom nadzoru znatno unaprediti uslove poslovanja u Srbiji. 

Izvor: NALED

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker