Gradska hronika

Nakon zbora pokrenuta proizvodnja

Nakon jučerašnje obustave rada prve smene kompanije “AHA Mura Prvi maj” danas je posle doručka ponovo spontano prekinut rad, ali je posle Zbora u fabričkom restoranu na kome su prisustvovali pored svih radnika prve smene, Aleksandar S. Ćirić, načelnik Upravnog okruga, Milan Popović, predsednik SO Pirot i Aleksandar Z. Ćirić, zamenik predsednika SO Pirot,  rukovodstvo AHA Mura Prvi maj, predstavnici sindikata ASNS i Nezavisnost kao i grupa radnika koja je juče učestvovala u pregovorima, oko podneva nastavljen je rad u proizvodnji fabrike.

prvi maj pirotZboru radnika prethodio je sastanak rukovodstva fabrike, predstavnika sindikata, kao i grupa radnika koja je i juče učestvovala u pregovorima, sa načelnikom pirotskog okruga i predstvnicima lokalne samouprave, na kome je usaglašen dopis prema Vladi Republike Srbije i premijeru Vlade, Aleksandru Vučiću, uz apel da država shvati problem i pokuša da nađe način za rešavanje istog. 

Nakon zbora Opština Pirot je izdala sledeće saopštenje,

Lokalna samouprava deli zabrinutost radnika i sindikata zbog situacije u Prvom maju i nada se da će nadležno ministarstvo, u saradnji sa rukovodstvom fabrike, iznaći rešenje za prevazilaženje ovog problema.

Prvi maj je oduvek bio oslonac razvoja i života u Pirotu i svi su toga svesni.

Opština Pirot je uvek želela dobro investitorima i na raspolaganju je svima koji žele da investiraju u Pirot u skladu sa zakonskim mogućnostima koje Opština ima.

Kao što nismo mogli da predvidimo sudbinu Prvog maja kada ga je kupio Nicović, tako nismo mogli da predvidimo sudbinu Prvog maja posle kupovine od strane Mure. I u prvom i u drugom slučaju proces privatizacije su vodile nadležne državne institucije. Svi smo se u Pirotu nadali dobrom i kada je Prvi maj prvi put privatizovan, i kada je 2010. godine raskinuta ta privatizacija, i kada je uvedeno restruktuiranje i kada je 2012. godine Prvi maj opet prodat. Nadamo se da će i sada država naći načina da pomogne.

U tom smislu uputili smo hitan apel Vladi da krene sa iznalaženjem rešenja za našu fabriku.

Tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker