Gradska hronika

Najviše vojne delagacije Srbije i Grčke odale počast ratnicima sa Metiljavice

Najviše vojne delegacije Srbije i Grčke predvođene načelnicima generalštaba dve vojske generalom Ljubišom Dikovićem i generalom Mihailom Kostarakosom, u prisustvu vojnih atašea velikog broja zemalja  i predstavnika opštine Pirot i Upravnog okruga Pirot odali su danas počasti i položili vence i cveće na grobove palih ratnika čiji su ostaci sahranjeni na srpskom i grčkom vojničkom groblju kod Pirota._DSC0982

General Diković (na fotografiji dole) kazao je da se prijateljstvo dve vojske kovalo na brojnim bojištima tokom Prvog svetskog rata, a da je i ovaj memorijalni kompleks kod Pirota gde su jedni pored drugih sahranjeni ostaci grčkih i srpskih ratnika samo još jedan dokaz prijateljstva koje vlada između dve zemlje i koje će vladati i u budućnosti.

_DSC0913_resize

General Kostarakos zahvalio se predsedniku opštine Pirot mr Vladanu Vasiću i naročito porodici Surlandžis iz Pirota koja već četiri decenije brine o ovom groblju i održava ga.

_DSC0925_resize

U ime opštine Pirot vence i cveće položili su predsednik opštine mr Vladan Vasić i načelnik Upravnog okruga dr Aleksandar S. Ćirić.

_DSC0851_resize

Opština Pirot je zemljište na kome se nalazi grčko vojničko groblje trajno ustupila Grčkoj još 1924. godine, rešenjem tadašnje opštinske uprave.

_DSC0985_resize

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker