Politika

Najviše korupcije u zdravstvu u nabavkama i prilikom zapošljavanja

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović otvorila je danas u Opštoj bolnici u Pirotu Jedinicu za palijativno zbrinjavanje pacijenata u kojoj će jedan lekar, četiri medicinske sestre i jedan fizioterapeut brinuto o pacijentima u poslednjim fazama teških bolesti, teškim onkološkim pacijentima, kardiovaskularnim, pnulmološkim i drugim pacijentima.

Odeljenje ima četiri kreveta, a po rečima ministarke Dejanović, ovo je veliki dan za pirotsku bolnicu.

-Pirotska Bolnica je otvaranjem ovog prostora napravila jedan veliki korak i stvorila mogućnost da pored medicinskog osoblja o ovim pacijentima mogu da brinu i članovi porodice, stručnjaci Centra za socijalni rad, a mogu i da ih obidju sveštenici, rekla je Djukić Dejanović, posle obilaska ovog Odeljenja i razgovora sa četvoro pacijenata-kazala je ministarka Dejanović.

_DSC4643_resize

Na pitanje novinara kakva je situacija sa korupcijom u zdravstvu ministarka je izjavila da korupcije najviše ima prilikom nabavki i zapošljavanja i dodala da sve zdravstvene ustanove u Pirotskom okrugu imaju preveliki broj nemedicinskog osoblja i da se u narednom periodu mora raditi na tome da se taj broj smanji, a poveća broj lekara i medicinskih sestara.

-Mi smo zaključili da korupcije najviše ima u nabavci i zapošljavanju. Kada je o nabavci reč, uvođenjem centralizovane nabavke, samo za jednu nabavku uštedeli smo 25 miliona evra. To znači da je ranije taj novac negde odlazio. A kada govorimo o zapošljavanju, u buduće će zapošljavanje biti moguće jedino preko konkursa, gde postoje jasni kriterijumi, a ako se proceni da nisu u skladu sa zakonom mogu i da se obore-izjavila je ministarka Dejanović.

_DSC4631_resize

Ona je pre posete bolnici u zgradi opštine Pirot razgovarala sa svim predsednicima opština Pirotskog okruga i načelnikom Pirotskog upravnog okruga.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker