Lokalna samoupravaOstale vesti

Najveći problem opština – građevinske dozvole

Jedan od najvećih problema koji gradovi imaju je izdavanje građevinskih dozvola, a one su ujedno i mesto gde postoji najveći prostor za napredak i rast produktivnosti opština.

Panorama Pirota

– Lokalne samouprave nemaju previše nadležnosti kada je reč o razvoju lokalne ekonomije i trudimo se da barem pojednostavljanjem procedura budemo efikasniji. Svi pokušavamo da imamo uslužni centar, kao i privredni savet, jer želimo da čujemo ideje privrednika. Uvodimo standarde efikasne lokalne administracije kroz sertifikaciju opština sa povoljnim poslovnim okruženjem – izjavio je predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić

Vasić smatra da najveći problem koji imaju gradovi jeste izdavanje građevinskih dozvola.

4

Umesto da neke mane uočene u praksi menjamo, mi menjamo cele zakone. Od 2001. imali smo tri-četiri promene kompletnog Zakona o planiranju i izgradnji. Trebalo bi da se napravi tim od načelnika odeljenja za urbanizam iz nekoliko najuspešnijih gradova i da oni predlože promene. Oni bi sigurno predložili i izmene seta pratećih zakona – o vodoprivredi, katastru, elektroprivredi i td. Svi prstom upiru na lokalnu samoupravu, ali se kod dobijanja dozvole često srećete sa državnim institucijama i preduzećima kao što su EPS, Direkcija za imovinu, Katastar ili Srbija šume, koji su svi kao država u državi.

 Vasić zaključuje da su građevinske dozvole mesto gde vidi najveći prostor za napredak i rast produktivnosti opština.

– Ako je kod pripreme novog zakona konsultovana praksa onda će novi zakon sigurno napraviti boljitak. Pirot je u vreme poslednje izmene Zakona o lokalnoj samoupravi bio jedna od tri najbolje opštine po brzini izdavanja građevinskih dozvola.

Izvor: Sinergija

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker