Reportaža

Najtešnji kanjon u Srbiji nalazi se na Jermi!

Malo je poznato da se nezvanično najtešnji kanjon u zemlji, a po nekim i u Evropi nalazi na reci Jermi, tridesetak kilometara od Pirota, blizu Zvonačke banje. Reč je  o mini-kanjonu zvanom Cediljka, u kome razmak između dve ogromne gromade od stena koje su uzdižu iznad korita reke Jerme iznosi svega 1.5 metar, a visina stena između kojih se probija koristi Jerme iznosi preko 30 metara.

najtesnji kanjon cediljkaPrema rečima vodiča Miroslava Dokmana, koji sa kolegama planinarima iz Babušnice i Pirota svake jeseni organizuje uspone na najviše vrhove ovog kraja, kanjon je jedan od najlepših u Srbiji i nalazi se u neverovatnom ambijentu. Planinari babušničkog planinarskog društva “Ruj” nedavno su i obeležili ovu stazu kako se ne bi desilo da neko zaluta.

-Ceo kanjon Jerme, a posebno Cediljka predstavlja zaista jedinstven ambijent koji nažalost nije dovoljno promovisan i potpuno je nepoznat čak i stanovništvu koje živi u Pirotu, Dimitrovgradu i Babušnici. Ovde na jednom mestu možete videti prugu uskog koloseka kojom je nekada krstario “ćira”, kamene mostove, fantastičan izvor lekovite vode “slonovo dupe”, a ukoliko se odlučite da krenete stazom ka Asenovom kaleu, tek onda možete da uživate u neverovatnim predelima-priča Dokman.drevni kameni most kod zvona_ke banje

Ova destinacija pravi je pogodak za kratke jesenje dane a za one sa malo više avanturističkog duha, obavezan je i uspon na Asenovo kale(1030 metara nadmorske visine), sa koga „puca“ neverovatan pogled, s jedne strane na straobalne stene Greben planine, a s druge na  Zvonačku banju, sela Jasenov del i Zvonce, koja sa ove tačke, okružena raznobojnim šumama sa svim mogućim „jesenjim bojama“ od zelene, do žute pa i narandžaste, liče na predele iz bajke.pogled sa asenovog kalea

Staza do Asenovog kalea vodi od Zvonačke banje, nedaleko od koje se nalazi i izvor lekovite vode simboličnog imena Slonovo dupe, za koji se u narodu veruje  da pomaže slabovidima. Na putu ka Asenovom kaleu prolazi se i pored drevnog kamenog mosta i tunela kojim je sve do šezdesetih godina prolazio voz „ćira“ na pruzi uskog koloseka, koji je transportovao kameni ugalj iz rudnika „Jerma“ kod sela Rakita. Ovaj rudnik je zatvoren šezdesetih godina prošlog veka. Nakon izuzetno živopisnog kanjona put vodi preko Vetrenskog jezera, nakon čega se posle dva sata napornog uspona stiže do ogromnog kamenog masiva Asenovog kalea, koji dominira celim krajem.  Na samom vrhu nalazi se i krst za koga kruži legenda da ga je neki nesrećnik, kome je sin bio teško oboleo, na leđim izneo iz obližnjeg manastira i pobio u stenu, verujući da će tako dođi do izlečenja njegovog sina. Interesantno je da je ovaj kanjon sve do 1927. godine bio potpuno neprohodan, i da je tek onda probijena trasa pruge uskog koloseka.

Nakon što je rudnik zatvoren, sedamdesetih je asfaltiran i put umesto pruge. Penjući se ka Asenovom kaleu možete uživati u nestvarnim predelima sela Jasenov del, koje je raštrkano u nekoliko mahala koje se nalaze na različitim brdima pa se dešava da od jedne do druge mahale morate da pešačite i po pola sata, što je tipično za sela ovoga kraja.

Među turistima ovaj kraj je veoma popularan pre svega iz razloga što se u neposrednoj blizini kanjona nalazi Poganovski manastir, koji potiče iz 14. veka i zbog svoje lepote i važnosti pod zaštitom je države, ali i UNESCO-a.

tekst i fotografije Aleksandar Ciric

Slične vesti

5 Comments

 1. Prepesacila sam ovo divno mesto vise puta, a na Asenovo kale sam se prvi put popela sa 9 godina… Sve preporuke ljudima koji jos uvek nisu imali prilike da dozive ovu neverovatnu pustolovinu. Savetujem Vam da se kod lokalnog stanovnistva raspitate o mitovima i legendama ovog kraja, tako da ce Vam uspon do kalea biti interesantniji. Prava stvar je krenuti sa drustvom i velikim satorom, tako da na livadi u podnozju mozete napraviti neverovatno druzenje, na mestu gde zvezde sijaju jace nego u bajci…

 2. Aleksandre, kompliment za fotografije i tekst.
  Zaista je ovaj kraj lep i bogat. Reke, kanjon, klisura, izvori,( Zvonacka banja),
  jezero…. A o legendama da ne pricam.

  1. Jeste Jasmina, kraj je kao iz bajke, i ne samo taj deo, već i Stara planina. Zbog toga će se Pirotske vesti truditi da što je moguće više promoviše prirodne lepote našeg kraja. Hvala na podršci, pozdrav i sve najbolje.
   A.Ć.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker