KulturaPirotsko kulturno leto

Najpoznatiji srpski glumac u Holivudu, Jack Dimich, u razgovoru za Pirotske vesti o svom novom projektu – filmu “Zlatni rez 42”

Najpoznatiji srpski glumac u Holivudu – Željko – Jack Dimich u razgovoru za Pirotske vesti govori o projektu u kome učestvuje, a koji po njemu predstavlja najznačajnije filmsko ostvarenje na ovim prostorima u zadnjih trideset godina. Reč je o filmu “Zlatni rez 42”, Lordana Zafranovića, koji se bavi strahotama Jasenovca. Dimić će gostovati u Pirotu 4. avgusta na Maloj sceni i to monodramom rađenom po tekstu Josipa Pejakovića – “Oj živote”. 

Kako kaže Dimić, očekuje se da prve klape filma o kome se mnogo priča u filmskim krugovima, “padnu” sredinom ili do kraja septembra. Snimanje će biti realizovano u Republici Srpskoj, u Potkozarju, gde su se sve strahote i dešavale tokom Drugog svetskog rata.

-Konačno smo dočekali da krenemo u produkciju, u završnim fazama smo pripreme filma. Ja sam i dalje kao na početku, kad sam dobio ulogu, veoma uzbuđen i svestan odgovornosti koju nosim na svojim ramenima i zbog filma i zbog uloge, ali mislim da će to biti jedan od najznačajnijih filmskih projekata na ovim prostorima u zadnjih 30 godina-kaže Dimić.

Dimićev otac je uživo video sve strahote Jasenovca jer mu je tamo ubijena majka, on je imao 14 godina kad se to desilo, sve to je video i meni preneo šta se sve tamo dešavalo. Ja sam rastao uz tu priču, ali sam mu zahvalan zato što, bez obzira na sve što mu se desilo, ni on niti moja majka nisu nas, mene i moju sestru, vaspitavali tako da imamo lošu pretpostavku za sve ono što se tamo desilo i da to pripišemo nekom od naroda. To su radili ljudi koji su bili zli ljudi, a na svim prostorima sveta imamo dobre i ljude koji to nisu-kaže Dimić za Pirotske vesti.

Jack Dimich diplomirao je glumu na čuvenom Lee Strasberg Institutu u Njujorku, u klasi Majkla Margote. Poznat je po zapaženim ulogama u serijama: LAW&ORDER, CSI, BURN NOTICE, CASTLE, THE BLACKLIST, ELEMENTARY, SLEEPER CELL, HAWAII FIVE-O, MADAM SECRETARY, LILYHAMMER, LIMITLESS, BRAINDEAD, STARTUP, BLUE BLOODS, WELCOME TO
BROOKLYN i UNDERCOVERS. Na našim prostorima igrao je epizodne uloge u filmovima: TURNEJA Gorana
Markovića, TRAVELATOR Dušana Milića, SRPSKI OŽILJCI Vladimira Rajčića, VOLJA SINOVLJEVA
Nemanje Ćeranića i NEKE DRUGE PRIČE Ane Marije Rossi. Igrao je i u prvoj sezoni humorističke serije KONAK KOD HILMIJE – oficira američke mornarice Pukovnika Forda, zatim u serijama DRŽAVNI SLUŽBENIK Predraga Gage Antonijevića, a nedavno i kardinala Randazza, na italijanskom jeziku, u domaćem filmu KLJUČ Marka Šopića u kome mu je poverena uloga glavnog negativca. 2013. godine igrao je naslovnu ulogu Nikole Tesle u predstavi TESLA engleske autorke Sheri Graubert na Off Brodway-u u Njujorku u režiji beogradske rediteljke Sanje Beštić. Film Željka Mirkovića TESLIN NAROD, igrano-dokumentarna drama u srpsko-američkoj produkciji, u kome ponovo tumači lik Nikole Tesle, kvalifikovao se za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2019. godine i time zvanično postao kandidat za Oskara 2020. Jack Dimich do sada je igrao uloge na maternjem srpskohrvatskom, ruskom, italijanskom, češkom i engleskom jeziku, a iza njega je preko 85 uloga na filmu, televiziji i u pozorištu.

Živi na relaciji Njujork – Beograd.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker