Kultura

Najbolji filmovi na festivalu “Bistre reke”

U periodu od 14. do 17. jula, u selu Temska, održan je drugi po redu festival studentskog dokumentarnog filma, “Bistre reke”, podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Pirota, a u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda. Festival je nastao  iz želje da svojim programom neguje umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog dokumentarnog filmskog stvaralaštva.

Filmski program festival “Bistre reke”, bio je podeljen u dve takmičarske celine, STUDENTSKU i PROFESIONALNU, koju je pratila treća, revijalna. O nagradama u studentskom takmičarskom programu odlučivali su: Janko Baljak, filmski i televizijski reditelj, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti, Vanja Šibalić, producentkinja, vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i Boško Đoršević, filmski snimatelj.

Nagrada “Pirotski ćilim” za montažu, pripala je Mikolaju Pizcanu (Mikolaj Piszczan) za film “U jednom sasvim običnom sistemu” (In a Kinda Ordinary System).

Nagrada “Krivi vir” za kameru, pripala je Naću Ramirezu (Nacho Ramirez) za film “Nedođija” (Neverland).

Grand Prix “Bistre reke” osvojio je film “Vrati se”, u režiji Ružice Anje Tadić.

Nagrada “U napuštenom bioskopu” za režiju pripala je Anji Koprivšek za film “Volim” (I Love)

Žiri je posebno pohvalio film “Kralj” (King) u režiji Emili Ufken.

O nagradama u profesionalnom takmičarskom programu odlučivali su mladi umetnici, u sastavu: Milica Spasojević, studentkinja filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti, Marta Janković, studentkinja montaže na Fakultetu dramskih umetnosti i Julija Molina, studentkinja režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Nagrada “Temštica“ za montažu, pripala je Serkanu Sezginu (Sercan Sezgin), za film “Naša arka” (Our Ark).

Nagrada “Toplodolska reka“ za kameru, pripala je Mini Petrović, za film “Jabuka i dve trešnje” (An Apple and Two Cherries)

Nagrada “Pirotski kačkavalj“ za režiju, pripala je Hlinuru Palmasonu (Hlynur Palmason), za film “Gnezdo” (Nest).

Žiri je posebno pohvalio film “Vertikalna senka” (Vertical shadow), u režiji Ananke Pereira.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker