Lokalna samouprava

Nacionalni registar investicionih mapa – Jednim klikom do svih lokacija i neophodnih informacija

Republički geodetski zavod i Švedska uprava za kartografiju zajednički realizuju projekat „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“, koji finansira Međunarodna razvojna agencija Kraljevine Švedske (SIDA). U skladu sa Odlukom o izboru pilot jedinica lokalnih samouprava za učešće u ostvarivanju ciljeva projekta „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“, grad Pirot učestvuje u navedenom projektu kao pilot jedinica lokalne samouprave. Tim povodom danas je u Pirotu održan sastanak predstavnika grada sa menadžerom projekta, Matijasom Rantanenom.

Osnovni cilj projekta, je pružanje podrške Republičkom geodetskom zavodu pri uspostavljanju Nacionalnog registra investicionih mapa koji će biti dostupan svim građanima i potencijalnim domaćim i stranim investitorima, a koji će sadržati lokacije za investicije u lokalnim samoupravama. Menadžer projekta, Matijas Rantanen, kaže da je saradnja do sada vrlo uspešna, kako na državnom tako i lokalnom nivou.

“Ovo je dobra saradnja i za sada vrlo uspešna, odlična je saradnja i sa opštinama i gradovima. Mi se ponosimo sa naše strane što uopšte možemo da imamo ovakvu vrstu saradnje. Nadamo se da možemo, čak, i da na viši nivo podignemo ovaj projekat, a to će biti atraktivno i za vas da možete da privučete još više investitora. Danas ćemo pokušati da raspravimo još nekoliko stvari, ali i da vam poželimo srećnu budućnost u ovom poslu” – rekao je gospodin Rantanen.

Projekat je započet pre nekoliko godina kaže, Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, i podseća da je Pirot jedan od prvih gradova koji je nosilac sertifikata “Grad sa povoljnim poslovnim okruženjem”. Stim u vezi Pirot  aktivno učestvuje u ovom projektu jer unapređenje poslovne klime je nešto što je izuzetno bitno, za potencijalne investitore, ali i lokalnu zajednicu.

“U okviru ovog projekta trebalo je da posetimo Švedsku, ali zbog korone neke aktivnosti su izostale. U početku projekta imali smo jedan radni sastanak gde smo se upoznali sa ciljevima projekta, ali ono što je izostalo, a bilo bi vrlo dragoceno, jeste da vidimo kako to funkcioniše u praksi. Ovaj projekat je bitan, jer je pružio logističku podršku, da tehnički realizujemo neke procedure koje će olakšati pristup potencijalnim investitorima. S tim u vezi je uspostavljen model Nacionalnog registra investicionih mapa, a još bitnije je da je formiran sajt na kojem jednim klikom možete doći do lokacije sa svim podacima koji su interesantni onome ko želi da investira na teritoriji Pirota” – izjavila je Marija Đošić.

Ona još kaže da je planu nastavak saradnje sa Medjunarodnom razvojnom agencijom Kraljevine Švedske, sa Republičkim geodetskim zavodom, jer je ovo doba informatike i logističke podrške, gde sa što manje angažovanja, u smislu obilaska terena i žive komunikacije, pomoću interneta jednim klikom dođete do svih informacija koje vas zanimaju. Grad je prepoznao koliko je važno raditi na dobrom pristupu potencijalnim investitorima. Pirot se ni jednog trenutka nije dvoumio da aplicira za ovaj projekat i tako se našao među deset pilot lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker