Gradska hronika

Na Zavojskom jezeru kampuje stotinjak izviđača

Na obalama Zavojskog jezera, tačnije u mestu “Buljarice”, stotinjak izviđača iz Niša, Petrovca na Mlavi i Pirota, do 23. jula boraviće u kampu i učiti se životu u prirodi i od prirode.

zj total

-Cilj nam je da  izviđače naučimo da čuvaju prirodu i da ta svoja znanja kasnije prenesu svojim vršnjacima. Na jezero dolazimo već pet godina, jer je ovde priroda fantastična – kaže Milica Jovanović, porparol Odreda “Josif Pančić” iz Niša.

ulaz u kamp

Prema njenim rečima,  izviđači imaju dnevnu zapovest koja se poštuje.

milica i bojana

-Kamp je prilagođen svim uzrastima. Imamo decu od pet  godina, osnovce, srednjoškolce, ali i one od 35 godina.  Ućimo ih da se snalaze u prirodi, da preživljavaju, a imamo i mnogobrojne radionice na terenu. U njima se uči kako da se orijentišu, naprave bivak, šta mogu da jedu i slične stvari-kaže Bojana Nešić.

z j

Izviđački kamp funskcioniše besprekorno: ustajanje je u 7, zatim sledi lična higijena i gimnastika, pa doručak u 8 sati, nakon toga izviđači imaju radionice, gde uče praktične veštine, kao na primer, pravljenje peći od gline i kamenja.

zj1

Pravu  peć, na licu mesta, napravili su Đorđe Ristić i Andrija Sabelnik iz Petrovačkog odreda. Kažu da su tehniku izrade videli kod svojih predaka na kučajskim planinama, ali i na internetu.

pranje

Noću se u kampu organizuju požarstva, a smena traje dva sata.  Hranu pripremaju sami izviđači, starijeg uzrasta koji su zaduženi i za pranje posuđa, ali i za bezbednost najmlađih.

pravljenje peci

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker