Gradska hronika

Na usluzi investitorima

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Aerodromom „Nikola Tesla“ Beograd pokrenula je danas četvrti ciklus nacionalne kampanje za promociju ulaganja „Čekirajte se za bolje poslovanje: Investirajte u Srbiju“.

„Reč je o jedinstvenoj kampanji u svetu u okviru koje su na beogradskom aerodromu predstavljene mogućnosti za ulaganje u najuspešnije lokalne samouprave u našoj zemlji i ciljane grane privrede. U prethodne tri godine, pred gotovo 10 miliona putnika, predstavljena su 23 grada i opštine i primeri uspešno realizovanih investicija“, izjavio je na konferenciji za novinare Vladimir Milovanović, član Nadzornog odbora NALED-a i generalni direktor Energoprojekt holdinga.

U narednih 12 meseci promociju na aerodromu, u vidu bilborda postavljenih na najatraktivnijim pozicijama, imaće nove lokalne samouprave koje su stekle NALED-ov certifikat o povoljnom poslovnom okruženju – Kovačica, Kula, Nova Varoš, Odžaci, Pirot, Ruma i Smederevo, kao i region Vojvodine koji je, po oceni Financial  Times-a, prvi u Evropi po cenovnoj efikasnosti.

 

naled (49)_resize

U ime opštine Pirot certifikat je primio pomoćnik predsednika opštine za privredu Goran Stamenović.

“Na teritoriji opštine Pirot realizuje se trenutno jedna od najvećih investicija u Srbiji, izgradnja novih pogona francuskog gumarskog giganta “Mišelina” u šta Francuzi ulažu 170 miliona evra i zaposliće 500 ljudi. Puno je i drugih investicija poput investicije vredne tri miliona evra u renoviranje hotela “Pirot”, koga je kupio Piroćanac koji je radni vek proveo u Australiji. Značajan kapital se ulaže i u osavremenjavanje hladnjače i ima još mnogo drugih primera koji su dokaz da Pirot zaslužuje jedno ovako značajno priznanje. Opština Pirot će sa svoje strane biti na raspolaganju i dalje svim investitorima koji žele da investiraju u Pirot-kazao je Stamenović.

Podrška realizaciji ovogodišnje kampanje obezbeđena je kroz projekat “Povoljno poslovno okruženje kao pokretač razvoja Vojvodine” u okviru kojeg NALED i Pokrajinski sekretarijat rade na kreiranju podsticajne poslovne klime i uvođenju standarda kvalitetnog poslovnog ambijenta u vojvođanskim lokalnim samoupravama, uz fokus na ulaganja u poljoprivredu, prehrambenu, automobilsku i farmaceutsku industriju, IT i obnovljive izvore energije.

naled (29)_resize

„Kroz nagrade koje smo dobili pokazali smo da možemo da dostignemo najviše standarde, kao i da ih održimo i to je veliko priznanje da radimo kako treba. Početkom 2015. svi gradovi i opštine u Vojvodini imaće strategije razvoja i svi oni sada imaju Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Do sada je Vojvodina privukla 6,5 milijardi evra investicija i otvoreno je više od 66.000 radnih mesta“, rekao je Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Gradovi i opštine sa certifikatom o povoljnom poslovnom okruženju danas su najuspešniji u Srbiji u privlačenju ulaganja jer su ispunjavanjem zadatih standarda postale spremnije za investicije i nude bolje uslove od ostalih. One imaju sva potrebna planska i strateška dokumenta, Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, Privredni savet, efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, adekvatnu infrastrukturu i transparentnu i stimulativnu poresku i podsticajnu politiku.

naled (50)_resize

Program certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem NALED je pokrenuo 2007. u saradnji sa resornim ministarstvima, Vladom AP Vojvodine i međunarodnim institucijama USAID i GIZ. Do sada je trećina lokalnih samouprava pristupila programu, a 30 je uspelo da stekne certifikat.

Uspešnost ovog modela prepoznat je i u Hrvatskoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Institucije četiri zemlje formirale su Regionalnu mrežu za povoljno poslovno okruženje i prošle godine 19 gradova i opština priključilo se programu. Do sada je njih devet ispunilo uslove za dobijanje prestižnog certifikata  – Bjelovar, Ivanec, Sanski Most, Prijedor, Ruma, Pirot, Leskovac, Veles i Strumica.

Na konferenciji na beogradskom aerodromu, kojoj su prisustvovali predstavnici brojnih lokalnih samouprava, privrede, potencijalnih investitora i diplomatskog kora, o unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji govorili su i ambasador Kraljevine Belgije Leo Des, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Jelena Spasić, direktor kompanije Grundfos Srbija Džim Toft Nilsen, kao i predsednici opština Nova Varoš i Odžaci Dimitrije Paunović i Dušan Marijan.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker