Gradska hronika

Na račune “prvomajaca” danas “leglo” 900.000 evra

Na račune 1.428 bivših radnika Industrije odeće “Prvi maj” danas je uplaćeno ukupno 900.000 evra, na ime potraživanja radnika po osnovu razlike između isplaćenih i garantovanih zarada, izjavio je danas Pirotskim vestima predstavnik ASNS sindikata u ovoj fabrici Goran Živadinović.

prvi maj pirot

Po  Živadinovićevim rečima, novac za isplatu ovih potraživanja koja su radnici ostvarili sudskim putem i zalaganjem reprezentativnih sindikata u ovoj fabrici, obezbeđen je prodajom deset lokala iz nekadašnje trgovinske mreže “Prvog maja”.

-Smatram da su reprezentativni sindikati u “Prvom maju” odradili odličan posao jer su  radnici  dobili dobre socijalne programe, a proizvodni pogoni i dalje rade, što u sastavu “AHA Mura Prvi maj”, a uskoro će proizvodnja “big beg” džakova za rusko tržište krenuti u hali Trikotaže koju je zakupila kompanija “Serb pekidžing”. Takođe, uveliko se borimo i za isplatu potraživanja po osnovu razlika u zaradama, o čemu svedoči današnja uplata. Treba reći i da će u predstojećem stečajnom postupku, koji “Prvi maj” očekuje u naredna dva meseca, zalaganjem reprezentativnih sindikata radnici imati status obezbeđenih poverioca, što praktično znači da će imati prvenstvo prilikom naplate potraživanja iz stečajne mase, što je veoma bitno-kazao je Živadinović Pirotskim vestima.

prvi maj pogon

On je najavio i da bivši “prvomajci” narednih meseci mogu da očekuju još jednu uplatu rate, takođe po osnovu potraživanja zbog razlika u zaradama.

-Očekuje nas prodaja još sedam-osam lokala pa će i na taj način biti obezbeđen novac za isplatu zaostalih potraživanja radnicima. Ukupna potraživanja radnika po osnovu razika između isplaćenih i garantovanih razlika za period od 1. april 2008. do 31. marta 2011. iznosi 4.1 milion evra-kazao je Živadinović.

tekst i fotografije Aleksadnar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker