Reportaža

Na pirotski ćilim utkala ikone svetaca

Danijela Petković, skromna, izuzetno vredna i talentovana Piroćanka spojila je dva umetnička zanata, izradu pirotskog ćilima i ikonopis na taj način što na pirotskim ćilimovima koje tkaje prikazuje ikone svetaca.danijela petkovic

Ovaj jedinstveni umetnički zanat Danijela naziva ikonotkanjem i kaže da je daleko zahtevnija “disciplina” od tkanja pirotskog ćilima.

-Kolko znam jedina u Srbiji bavim se ikonotkanjem. Od svoje majke još kao dete naučila sam da tkajem pirotske ćilimove. Kasnije sam počela da se bavim slikanjem i upisala umetničku školu. Radila sam i ikone i logično, došla na ideju da spojim izradu pirotskog ćilima i ikonopis, odnosno da u pirotske ćilimove utkam likove svetaca. Likove svetaca najpre skiciram na papiru, i tek onda prenosim na razboj. Ikonotkanje je izuzetno mukotrpan posao jer je za mesec dana moguće izatkati najviše jedan kvadratni metar, dok za isto vreme iskusna i vešta tkalja može da izatka i dva kvadratna metra pirotskog ćilima-navodi  Petkovićeva.

DSC_4398

 

Danijela na pirotskom ćilimu najčešće tka Belog Anđela, Svetu Petku, Isusa Hrista i mnoge druge svece.

-Svuda gde se pojave moji radovi izazivaju ogromno interesovanje. Moji radovi su prikazivani na izložbama u SAD-u, Francuskoj, Holandiji  i drugim zemljama, uglavnom u našim ambasadama  i svuda je vladalo ogromno interesovanje. Imam puno narudžbina tako da fizički ne mogu da postignem da uradim sve, a niko drugi se ovim ne bavi tako da je veliki problem zadovoljiti ogromnu tražnju za proizvodima ikonotkanja-kaže Danijela za Pirotske vesti.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker