Srbija

Na desetine hiljada domaćinstava iskoristiće subvencije Vlade Srbije za poboljšanje energetske efikasnosti

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović izjavila je danas da je prioritet države da promoviše i podstiče realizaciju mera energetske efikasnosti u domaćinstvima i javnim objektima.
Vukadinović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekla da je to neophodno imajući u vidu da se u Srbiji troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica BDP-a, kao i dvostruko više toplotne energije.

Vlada Srbije
Ona je podsetila na to da je od 2021. godine Ministarstvo, u saradnji sa lokalnim samoupravama, obezbedilo 2,66 milijardi dinara za subvencije za različite mere energetske efikasnosti, koje je već iskoristilo približno 20.000 domaćinstava.
U ovoj godini subvencije su dostupne u 131 lokalnoj samoupravi, a novina je da se one kreću od 50 do 65 odsto vrednosti investicije, predočila je pomoćnica ministarke.
Vukadinović je navela da su u više od 40 odsto gradova i opština raspisani javni pozivi za građane koji pokazuju najveće interesovanje za zamenu stolarije, izolacije i kotlova.
Prema njenim rečima, ovaj projekat, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, trajaće narednih pet godina i planirano je da se obezbede subvencije za energetsku sanaciju 50.000 domaćinstava.
Ona je ukazala na to da raste interesovanje za ugradnju solarnih kolektora za zagrevanje vode i za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, čime se stiče status kupca-proizvođača.
Do sada je 1.600 domaćinstava priključeno na distributivnu mrežu postavljanjem solarnih panela, koji značajno doprinose smanjenju troškova za električnu energiju, ali i promovišu upotrebu čistih izvora energije, što se pozitivno odražava na životnu sredinu, istakla je Vukadinović.
Pomoćnica ministarke je rekla da se velika pažnja posvećuje energetskoj sanaciji javnih objekata i da je od 2014. godine realizovano 145 takvih projekata.
Vukadinović je navela da je Ministarstvo pre deset dana u Vrnjačkoj Banji potpisalo sa 21 jedinicom lokalne samouprave ugovore, koji se odnose na energetsku sanaciju škola, vrtića, upravnih zgrada, sportskih centara, domova sindikata i kulture, kao i ugradnju solarnih panela i poboljšanje javne rasvete, a čija vrednost iznosi 65 miliona dinara.
Ona je ukazala na to da je Vlada nedavno usvojila nove mere kojima se promoviše racionalna upotreba električne energije u grejnoj sezoni, čime se mogu prepoloviti računi za struju.
Pomoćnica ministarke je objasnila da se ulaganja u energetsku efikasnost višestruko isplate zbog ušteda koje se mogu ostvariti na računima za električnu energiju, grejanje ili nabavku energenata, dok se značajno povećava komfor življenja.
Vukadinović je naglasila da Ministarstvo svakodnevno radi na edukaciji građana o prednostima podizanja energetske efikasnosti i racionalne potrošnje energije.

Saopštenje Vlade Srbije

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker