Gradska hronika

Na Dag banjici kao letos

Narodno lečilište Dag banjica u kanjonu Gradašničke reke, ni ove zime ne oskudeva u posetiocima, uprkos tome, što je naš kraj već danima u debelom minusu. Blagotvornu termalnu vodu koriste mnogi za piće, ali i za lečenje čireva, raznih kožnih bolesti i opekotina.

brckanje na debelom minusu

Ovih dana gotovo nadrealna slika: dok  su okolne stene okićene ledenicama, pojedini posetioci  se brčkaju na izvoru  u vodi temperature nekih tridesetak stepeni.

zaledjen potok

Ovde dolazim redovno već godinama i oldlično se osećam. Natočim po nekoliko flaša tople vode, obavezno  nakvasim noge i držim ih u vodi po pola sata, zatim se lepo spakujem  i odem kući kao preporođen-rekao je pirotskim vestima redeovni  posetilac Dag banjice Jovan Marković, koji se ovde može videti bar 2-3 puta nedeljno. On kaže da vodu sa banjice koristi i za kuvanje pasulja, koji ima poseban “šmek”.

dag banjica

– Tokom ovih zimskih dana, Dag banjicu u proseku poseti bar stotinjak naših sugrađana, a ima i onih koji dolaze iz drugih gradova. Leti je taj broj višestruko veći -kažu u Gradašnici, selu koje se pijaćom vodom snabdeva upravo sa izvorišta Dag banjice i u kome gotovo da i nema čiraša.

P.V.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker