Dimitrovgrad

MUP: Srpska policija nije oštra prema migrantima

U MUP-u demantuju navode Hjuman rajts voča o maltretiranju i zlostavljanju ilegalnih migranata i tražilaca azila.

Hjuman rajts voč (HRV), organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Njujorku, objavila je juče na svom sajtu izveštaj u kojem se srpska policija optužuje za neodgovarajući tretman tražilaca azila i maltretiranje i zlostavljanje ilegalnih migranata. MUP Srbije je demantovao ovaj izveštaj, koji je zasnovan na izjavama tražilaca azila i ilegalnih migranata, mahom iz Sirije i Avganistana.

Kako navode u MUP-u, nijedan ilegalni migrant se do sada nije obratio ovom ministarstvu sa optužbom da ga je policija maltretirala. S druge strane, Sektor unutrašnje kontrole, kažu u MUP-u, podneo je pet krivičnih prijava protiv policajaca za uzimanje mita od osoba koje su pokušale da na ilegalan način pređu državnu granicu.

HRV u svom izveštaju, koji je objavljen na sajtu ove organizacije, navodi da je, razgovarajući sa migrantima i tražiocima azila, došao do informacija o nasilnim napadima, pretnjama, uvredama, ucenama, odbijanju davanja tražene specijalne zaštite za decu bez pratnje odraslih, kao i grupnom slanju migranata natrag u Makedoniju.

ACA_7728_resizeKako je navedeno u izveštaju HRV-a, intervjuisan je 81 tražilac azila i ilegalni migrant, uključujući osamnaestoro dece, na različitim lokacijama u Srbiji i Makedoniji. Između ostalog, izjavili su da su ih policajci prilikom zaustavljanja na ulici terali da predaju novac i mobilne telefone, vređali ih i pretili deportacijom. Neki od njih su navodili da su ih policajci prilikom podnošenja zahteva za azil, dok su ostavljali otiske prstiju, udarali i šamarali.

„Nijedan ilegalni migrant se MUP-u nije obratio sa žalbom da ga je policija maltretirala ili prisiljavala da preda novac i mobilni telefon. Nije prijavljeno ni da im je prećeno pritvaranjem, deportacijom ili fizičkim nasiljem. Tvrdnje anketiranih migranata i tražilaca azila nisu potkrepljene činjenicama i dokazima koji bi pomogli u utvrđivanju konkretne odgovornosti policajaca iz Uprave granične policije”, navode u MUP-u.

Gradina

Takođe, za srpsku policiju su neprihvatljive i izjave da su tražioci azila maltretirani prilikom registracije i uzimanja zahteva. Kako objašnjavaju u MUP-u, postupku registracije i podnošenja zahteva za azil prisustvuju punomoćnici tražilaca azila, odnosno pravnici Beogradskog centra za ljudska prava i Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Dok sa jedne strane, prema tvrdnjama MUP-a, policija nije stroga prema migrantima, s druge se čini da nije ni dovoljno oštra prema onima koji na njima zarađuju. Problemom ilegalnih migranata pogođena je Evropa, pa samim tim i Srbija, jer je naša država jedna od tranzitnih za sve koji dolaze iz ratom ugroženih područja na Bliskom istoku, a bolji život bi da potraže u nekoj od evropskih zemalja.

Skoro da ne prođe ni dan a da domaći mediji ne objave vest o desetinama ilegalnih migranata koji su zatečeni ili u ilegalnom prelasku granice, ili sakriveni u nekom od vozila na putu ka jednom od graničnih prelaza na severu. U ovim akcijama policija uhapsi uglavnom onog koji ih je prevozio, dok retko čujemo da je organizator završio iza rešetaka.

Pre nekoliko dana u džipu kod Pirota otkriveno je čak 12 Iračana. Policija je uhapsila vozača, koji je osumnjičen za trgovinu ljudima.emigranti avganistan

Podsetimo, krajem februara su 42 osobe povređene kada je kombi sa ukupno 54 ilegalna migranta sleteo sa auto-puta, nedaleko od Donjeg Krajinca kod Leskovca. Vozač kombija, koji je tada pobegao sa mesta nesreće, uhapšen je posle četiri dana, a kasnije i još dvojica njegovih saučesnika.

ACA_7725_resizeMeđutim, iako se čini da se policija možda nedovoljno bavi ovom problematikom, podaci koje je nedavno izneo Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, govore da je samo u januaru i februaru ove godine podneto gotovo četiri ili pet puta više krivičnih prijava protiv osumnjičenih za organizovanje trgovine ljudima.

Tokom prošle godine podneto je ukupno 277 krivičnih prijava protiv 516 osoba koje su bile organizatori krijumčarenja ljudi, a samo u januaru i februaru ove godine podnete su 124 krivične prijave protiv 194 organizatora krijumčarenja.

Izvor: Politika

Foto: Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker