Reportaža

Muke povratnika na Staru planinu

Šezdesettrogodišnji penzioner iz Pirota Slavoljub Minčić, kako bi nastavio stočarsku tradiciju svojih predaka, pre dvadeset godina oprostio se sa civilizacijom i došao da živi u Velikoj Lukanji, tačnije od nekadašnje pojate napravio je svoj dom, gde čuva tridesetak ovaca i tri krave i tako preživljava. Velike muke Minčiću zadaje činjenica da već dve decenije nema struju iako dalekovod prolazi na svega stotinjak metara od njegovog imanja. Minčić je, kaže, kupio trafo-stanicu, bandere, uradio projekte i planove, za šta je devedesetih godina dao ukupno sedam hiljada ondašnjih maraka, međutim, i danas on živi u mraku.

 ACA_9630_resize

-Dao sam sedam hiljada nemačkih maraka 1996. godine kako bi kupio trafo-stanicu, bandere, a hiljadu maraka platio sam samo da se napravi projekat. I sve tako stoji i dan-danas. Elektrodistribucija mi traži sedam hiljade evra da me priključe na mrežu, ali ja te pare nemam jer od tridesetak ovaca i tri krave nije moguće lako zaraditi taj novac-kaže Minčić, čije muke deli još deesetak domaćinstava u okolini.

ACA_9664_resize

Stoku je ponekad neophodno obilaziti i noću, naročito kada se ovce jagnje ili krava teli, a tada Minčić u štalu ulazi sa lampom na čelu.

-Dešava se često da mi se mleko pokvari jer nemam frižider. Stavljao sam solarne panele, ali struja nije dovoljno jaka da pokreće frižider-priča Minčić.

Direktor pirotske Elektrodistribucije Zoran Đorđević kazao je Pirotskim vestima da Elektrodistribucija, koliko je u njenoj moći, spremna da pomogne Minčiću, ali da su zakoni neumoljivi, a dodatne probleme stvara i činjenica da se ovo imanje nalazi na teritoriji Parka prirode Stara planina.

ACA_9699_resize

-Jednostavno, da bi bilo moguće izvršiti uključenje na dalekovod, neophodna je izgradnja nedostajućih elektroenergetskih objekata, odnosno trafostanice. Novac za to mora da obezbedi podnosilac zahteva, da se uradi projektna dokumentacija, dobiju odgovarajuće dozvole i tek tada smo mi u obavezi da izvršimo priključenje. Takođe, neophodno je i da objekat, odnosno kuća koja se priključuje na mrežu ima odgovarajuće dozvole, da je legalizovana ili da je u postupku legalizacije. Situaciju složenijom čini i to što je reč o parku prirode pa je neophodno pribavljanje dozvola i iz Beograda-kaže Đorđević.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker