Gradska hronika

Mojca Lukančič o pregovorima, problemima, stečaju …

U petak 23.05. Okružni sud u Murskoj Soboti objavio je stečaj kompanije “AHA Mura” d.o.o. Murska Sobota. “AHA Mura Prvi maj” Pirot time je automatski postala deo stečajne mase, s obzirom da je ćerka-firma kompanije “AHA Mura” d.o.o. iz Murske Sobote.  “AHA Mura” je tamošnjoj Poreskoj upravi dugovala 6.3 miliona evra, za šta vlasnici fabrike nisu uspeli da obezbede izvore finansiranja kako bi isplatili dug.

Nakon ove vesti, koju su prve u Srbiji i Pirotu objavile Pirotske vesti, zahvaljujući saradnji sa kolegama iz Slovenije, prenosimo vam delove saopštenja vlasnice “AHA Mura” Mojce Lukančič, koje je prosleđeno slovenačkim medijima.

DSC_7232

Kako navodi Lukančičeva u saopštenju, apel Poreskoj upravi Slovenije da se sačeka sa proglašenjem stečaja nije urodio plodom. Lukančičeva je u izjavama u javnosti isticala da postoji interesovanje investitora iz Nemačke koji su trebali da daju finansijsku injekciju njenoj kompaniji i postave je na zdrave noge. Taj posao trebao je da se obavi preko kompanije “Peacock”, za koju su slovenački novinari otkrili da je registrovana pre samo nekoliko meseca što je u javnosti u Sloveniji izazvalo velike sumnje da će uopšte  doći do realizacije tvrdnji vlasnice “AHA Mura” kako će Nemci investirati u ovu kompaniju.

Lukančičeva je indirektno optužila i slovenačke banke, koje su inače državno vlasništvo da su od investitora tražili da zadovolji neobjašnjivo komplikovane procedure, imajući u vidu slovenačke prilike, što je u krajnjoj liniji dovelo do nemogućnosti kompanije da izmiri svoja dugovanja prema Poreskoj upravi i do proglašenja stečaja.

– Još 19.12.2013 bankama – poveriocima smo u Ministarstvu finansija predstavili projekat finansijskog restrukturiranja AHA . Od Poreske uprave očekivalo se da se uzdrži od agresivnog ponašanja . Projektom je trebalo da upravlja PAECOCK AG . Vlasnik ove firme je nemački advokat. Kompanija bi kasnije bila podvrgnuta kapitalnim injekcijama, od strane dve nemačke konsultantske firme
U preduzećima kompanije AHA , pripremili smo svu potrebnu dokumentaciju. Srednjoročne poslovne planovi za sve kompanije pripremili smo do kraja 2013 , a revidirani su i od strane nezavisnog eksperta , a sproveli smo i procenu svih nekretnina. Svi dokumenti su smešteni u ” virtuelnoj sobi podataka” , koji je stajao na raspolaganju potencijalnim investitorima. Gospodin Schuppenhauer , koji je od strane PAECOCK AG vodio projekat, imao je uspeha u vođenju ovakvih projekata  – navodi Mojca Lukančič.

 

MOJCA LUKANCIC

U nastavku saopštenja Mojca Lukančič navodi da su investitori iz Nemačke naišli na neobjašnjivo, za slovenačke prilike, komplikovane procedure koje su diktirale banke-poverioci, koje su inače u većinskom vlasništvu države.

-Tako je Poreska uprava u februaru 2014. podnela predlog za pokretanje stečajnog postupka nad AHA Mura . Mnogo vremena i energije smo proveli objašnjavajući situaciju. Kasnije, došlo je do predloga za stečaj kompanije AHA SECAPLAST, koji je deo AHA grupe.

Tada je PEACOPCK AG naišao na ekstremnu nesaradnju pojedinih banaka i izuzetno težak proces dogovaranja . Prema rečima g . Šopenhauera, on u svojoj 25 -godišnjoj praksi , prvi put suočio sa procedurama i preprekama koje je imao od strane pojedinih banaka – posebno banke NLB .

Banke, NLB i DUTB imale su posebnu ulogu. Obe su u vlasništvu države. Obe su nezavisna pravna lica.


Investitor je želeo da se završi proces što pre. Posle Uskrsa , zahtev je upućen svim bankama , da potvrde tačan iznos koji bi trebalo da bude prebačen za izmirenje obaveza preduzeća AHA. Umesto da DUTB već odobri sredstva na osnovu već date bezuslovne i neograničene vremenske ponude, 01. maja 2014 objavio je da su ranija potraživanja prodata na javnoj licitaciji i da su tom prilikom takođe otkazali prethodno dostavljenu ponudu .

Činjenica je da je ovaj čin DUTB ” tačka na i” i ako je postojala beleška dogovora sa DUTB, ona je ipak insistirala na svoje.
PAECOCK AG je odlučio da zaustavi projekat – upoznaje javnost Mojca Lukančič.

MOJCA LUKANCIC

– Dan pre sudskog ročišta, ( ročište je održano u petak , 16. maja 2014 ) pitali smo investitora koliko je još potrebno vremena za obezbeđivanje sredstava .
Odgovor je bio da je potrebna još jedna nedelja . To je i razlog zašto smo tražili od suda dodatno vreme.

U sredu 21.maja, Poreskoj upravi i sudu smo poslali e-mail, tražeći dodatnih nedelju dana. Pošto je odgovor bio negativan , predloženo je da se  prodaju potraživanja . Potraživanja Poreske uprave obezbeđena su hipotekom na nepokretnosti u drugom gradu , i u vidu prava na opremu. Međutim, Poreska uprava nije bila voljna da to uradi, i ako su potraživanja Poreske uprave bila delom zagarantovana.

Rezultat svega je da dug Poreskoj upravi nije plaćen i da je sud otvorio stečajni postupak  kompanije AHA Mura.

Nema sumnje da otvaranje stečajnog postupka AHA Mura promenio ceo projekat. Sa investitorom ćemo i dalje u kontaktu, pa ćemo odlučiti šta dalje – kaže na kraju Mojca Lukančič.

Jedna od 12 kompanija, koliko ih posluje u okviru holdinga “AHA Mura”, “AHA Mura Prvi maj Pirot” postala je deo stečajne mase slovenačke kompanije pa se narednih dana očekuje rasplet cele situacije.

 

A.Ć.

Fotografije – delo.si

 

 

Slične vesti

11 Comments

 1. Ne sekiraj se Mojca,dodji u Pirot ovde ces naci razumevanje ako ne od nekog drugog a ono bar od “sindikalista” koji su cak odustali od strajka da te ne bi sekirali na svu muku…evo garantujem za onog Vladicu Marinkovica…koji lik!!!!Mislim da bi jedna fotografija s tobom bio njegov zivotni uspeh…

 2. Neka nam sad pomogne nacelnik okruga, dr Ciric, kome je duznost da zastupa Vladu Srbije i resava probleme na teritoriji okruga!
  Necete valjda da kukate sad!
  Zasto smo onda glasali za vas?
  Ponudite nam resenje!
  To ocekujemo od vas!

 3. Draga prvomajko,znas Ti dobro za koga ste glasali i ko vas je prodao , vas bivsi sindikalista a sada predsednik Opstine, tako da je bolje da se njemu obratite

 4. On je uradio nesto i njemu hvala i ponovo cu glasati za njega. A sta ste vi uradili za dve godine koliko ste na vlasti? Sto niste promenili nesto ako nije valjalo? Zar ce vam ponovo neko drugi biti kriv?
  Narod ste prevarili jednom i necete nikad vise!
  Ja sam 23 godine bila u Prvom maju, cerka mi je 2 gidine u Muri, a vi niste nikad ni usli u Prvi maj da bi znali bilo sta!

 5. Draga “prvomajko” tebi ocigledno ni ovo ne moze da otvori oci,gospodin “obican gradjanin” je u pravu,odgovornost za ovu i ovakvu privatizaciju snosi URS ciji kadrovi su bili na celu ministarstva privrede,agencije za privatizaciju i SIEPA… drugovi V.Vasica i zato ne vidim razlog da mu budete zahvalni na bilo cemu

 6. KAO I OBICNO, u zaostaloj Africi tog vremena kad se desi poplava kriv je bio poglavica ili su nasli neku “vesticu” te je bila spaljena na lomaci.Tako i za sve sto se desavalo,ovoga puta U SLOVENIJI je kriv opet VLADAN VASIC kao sto je za poplavu bila kriva gej parada ,bradata zena i HAARP.Ali sta ces,sad je demokratija pa ekonomiju komentarisu i razne Prvomajke=snajderke po struci(postoji li uopste diploma snajderke) itd,mora da se omoguci SLOBODA GOVORA.JEdina stvar koju mogu da zamerim Vasicu je Zec u prostoru “ne gazi travu” i tolerancija istog gazenja ali mozda sam slabo obavesten…:) Sa druge pak stran enevidim u ovom slucaju zasto bi i opozicija u Pirotu takodje bila kriva za nesto sto se je desilo u Sloveniji???

  1. Kako covek da pocne osim SRAM VAS BILO,ko vama daje za pravo da vredjate razne prvomajke i snajderke?To samo po sebi govori o vama i koliko cenite obicne i postene radnike a pred svake izbore ste spremni da tim istm snajdercicima date……da ne kazem sta za njihov glas.SRAM VAS BILO.A sto se tice ove privatizacije..pa nije u tome ucestvovao neki africki vrac vec Vladan Vasic,nije ni africki poglavica vec Mladjan Dinkic,niti bradata zena vec direktor SIEPA Laganin….ima neka tajna veza zar ne?URS pa da!!!!!I na kraju jeste li razmisljali da promenite ime vaseg pokreta?Ako jeste javite se imam par ideja…

  2. Кад се јаве такви као ти од силних ”унапређења” човеку само може да се повраћа.

 7. posto mojca ceka inekcije neka ostane tamo gde je a vi dobromisljenici prvog maja nista ne pomazite jer gde vi pomazete lose se zavrsi.Sindikati i poslovodstvo su krivi za ovo .Radnici nemaju uplacen doprinos plate na cetvrtine brigadiri vrse mobing. Sad neko prica da se smire da rade bez plate da bi platili gubitke koje nisu oni napravili.Drzava prodala sad nek vrati firmu u zdravo stanje.

 8. Koji li ste vi faktor od sajta pa vrsite cenzuru?!Gde je na pimer komentar coveka koji se predstavlja kao Pukovnik a napisao je suvu istinu?

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker