Obrazovanje

Mlekarska škola u Pirotu: Ove godine još jedan nov obrazovni profil – prehrambeni tehničar po dualnom modelu

Kao i u svim srednjim školama nastava u Mlekarskoj školi “Dr Obren Pejić” odvija se na daljinu. Prema rečima direktora, Nenada Đorđevića, s obzirom na stručne predmete, praktičnu nastavu i laboratorijske vežbe neophodna je izuzetna predanost i učenika i nastavnika. Datim okolnostima nastava je prilagođena i odvija se na zadovoljavajući način, mada je rad u učionici ipak mnogo bolji. Što se plana upisa tiče Đorđević kaže da je zadovoljan, i da ima novina i za predstojeću školsku godinu.

“Trudimo se da u datim uslovima, kojima smo se sasvim solidno prilagodili, pružimo osnovna znanja učenicima koja će oni kasnije primenjivati u svom radu. Nastavom smo veoma zadovoljni, a posebno raduje nagoveštaj da će se,već, od ponedeljka učenici vratiti u školske klupe. Bez obzira na pozitivne ishode rada na daljinu, s obzirom da Mlekarska škola veliku pažnju posvećuje praktičnoj nastavi, ipak, taj rad u učionici je neophodan. Spremni smo da u ponedeljak đake dočekamo.”

Đorđević kaže da je zadovoljan planom upisa. Mlekarska škola je reprezentativna na celoj teritoriji Srbije, jer pruža osnovna znanja iz oblasti prehrambene tehnologije, a novitetima se teži iz godine u godinu.

“Pre tri godine lansirali smo novi obrazovni profil – operater u prehrambenoj industriju u trogodišnjem trajanju. Ove godine, novitet je, u četvorogodišnjem trajanju – prehrambeni tehničar po dualnom modelu. Prema našim kapacitetima i broju socijalnih partnera, imamo desetak socijalnih partnera sa kojima intenzivno sarađujemo, imamo osnovne preduslove da možemo reći da je Mlekarska škola nosilac dualnog obrazovanja, i da ga je imala pre same forme dualnog obrazovanja. Ove godine ćemo to formalizovati tako da će sedam učenika po dualnom modelu pohađati ovaj oblik nastave. Oni će biti u četiri firme – poslastičare, pekare i jedna velika mlekara. Pregovaramo sa još nekim firmama, tako da postoji realna mogućnost da se ovaj broj učenika poveća. Dakle, imaćemo četvorogodišnji profil prehrambeni tehničar, a u trogodišnjem četiri obrazovna profila u dva odeljenja. To su prerađivač mleka i mesar, po 15 učenika, i pekar i operater u prehrambenoj industriji, po 15 učenika”- istakao je direktor Đorđević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker