Gradska hronika

Mladi se umetnošću bore protiv diskriminacije

Udruženje građana “Vizija” Pirot uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Repubike Srbije u periodu od 01.04.2014. do 30.06.2014. godine sprovodi projekat “Pokreni akciju, spreci diskriminaciju”.

 deca_resize
Kako je Pirotskim vestima izjavio predsednik “Vizije” Milan Antić, osnovna svrha projekta “Pokreni akciju spreči diskriminaciju!” je jačanje kapaciteta dece i  mladih za samostalno delovanje u lokalnoj zajednici i suzbijanje diskriminacije među mladima.
-Taj proces osnaživanja mladih odvija se kroz edukaciju mladih glumaca-srednjoškolaca na temu ljudskih prava,tolerancije i aktivizma, a zatim i pripremu pozorišne predstave kao oblika omladinskog aktivizma. Pozorišnu predstavu osmišljavaju sami glumci uz podršku reditelja i scenariste, kao i pripadnika diskriminisanih grupa. Režiser predstave biće režiser i glumac iz Dimitrovgrada Delča Gigov, a scenarista Elizabeta Georgiev, takođe iz Dimitrovgrada. Nakon toga sledi javna prezentacija edukativne predstave u svim opštinama Pirotskog okruga, sa snažnim porukama publici: TOLERIŠI, NE DISKRIMINIŠI! POŠTUJ RAZLIČITOST I MANJINSKE GRUPE! Po završetku predstava glumci će kroz neformalni razgovor sa publikom anketirati prisutne o utiscima sa predstave i sprovesti istraživanje o stepenu tolerancije i poštovanju ljudskih prava u svim gradovima u kojima gostuju. Drugi deo projekta obuhvata raspisivanje konkursa za najbolju pesmu i fotografiju na temu tolerancije. Najbolji autori biće nagrađeni, a deset najboljih pesama i fotografija, zajedno sa štampanim materijalom biće sastavni deo brošure o ljudskim pravima koja će se štampati u okviru relazacije projektnih aktivnosti. Treći deo projekta obuhvatiće izradu veb sajta na temu tolerancije, gde se stavljati najnovije informacije o stanju ljudskih prava u Srbiji, o toleranciji, a sajt će svakodnevno pratiti i aktivnosti na projektu-navodi Antić.

Projekat ukazuje na značaj tolerancije, poštovanja ljudskih prava i nediskriminacije manjinskih grupa, pre svega mladih i dece, koji su naša ciljna grupa. U našoj sredini je stepen diskriminacije manjina veoma izražen među omladinskom populacijom, što često rezultira i nasilničkim ponašanjem. Očekujemo da realizacijom našeg projekta podstaknemo mlade da prihvate različitost i smanjimo diskriminaciju Roma,  osoba sa invaliditetom, seksualnih manjina i ostalih ugroženih diskriminisanih grupa.

Vrednost projekta je 589.469,00 dinara.

Partneri na projektu su Foto klub “Fokus” Pirot i Udruženje građana Osveženje Pirot.

Tekst samog konkursa možete preuzeti klikom na naredni link.

konkurs

 

Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker