Reportaža

Misterije kanjona Kamičke reke

Jedan od najmanje poznatih bisera prirode u pirotskom kraju ne nalazi se na Staroj planini, već nedaleko od sela Kamik, na Kamičkoj reci. Reč je o mini-kanjone neopisive lepote u čijoj blizini se nalaze izvori lekovite vode, pećine, napuštene vodenice. U kanjonu se nalazi veliki broj vodopada a za njega se vezuje i veliki broj mitova i legendi.

562235_2659683951635_961087778_n

Kako za Pirotske vesti kaže Snežana Lazić, koja sa svojim suprugom Nenadom godinama na biciklama obilazi sva sela pirotskog kraja, reč je zaista o prelepom kanjonu, koji je, kada krene vegetacija teško pristupačan.575365_2659651550825_231758789_n

 

-Mi smo ovaj kanjon posetili s proleća 2012 ali kod prve prepreke smo odustali. Rešili smo da se vratimo i upoznamo ga u celosti tako da smo zaista oduševljeni njegovom lepotom. Sada kada je voda velika prolaz je izuzetno težak zbog velikih virova i strmih stena , voda je veoma  hladna tako da je potrebno pentrati se uzbrdo i obilaziti virove i opet silaziti dole-kaže Lazićeva i dodaje:

– Leti kada voda namanji sigurno je dosta lakše.Na ulazu u kanjon sa desne strane je Svetena voda koja kako kazu lekovita za oči. Nešto iznad sa leve strane je mala pecina ,,Babina iža,, u kojoj je po priči živela baba sa porodicom pošto su joj Turci zapalili kuću. Od čoveka koga smo sreli u kanjonu saznali smo imena pojedinih mesta kao sto su :Konjski bumbak,Tamno vrelo,Đavoljski bumbak,Goveđi bumbak…Takođe nam je tada na pocetku kanjona pokazao vodenicu pod imenom Džaćina vodenica to je ustvari kamena rupa u kojoj je bio vodenični tocak,meni jako neobično.Kao sto se vidi na fotografijama kanjon je pun vodopada, obrastao je rastinjem tako da je kao u tunelu, sunce teško dopire. Pri kraju kanjona i zadnjeg vodopada da ne bi obilazili vir uzbrdo provukli smo se kroz jednu rupu u steni i konačno izasli u bukovu šumu i pitomiji deo reke .Tako izgrebani, mokri ali zadovoljni što nam je cilj ispunjen stigosmo do kraja-kaže Lazićeva za Pirotske vesti.

389587_2659596509449_788504228_n

 

tekst A.Ć.

foto Snežana i Nenad Lazić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker