Gradska hronika

Ministri Mihajlović i Antić o gasovodu Niš-Dimitrovgrad

Zašto i koliko Srbija gubi jer još nije izgrađen gasovod Niš-Dimitrovgrad polemisali su danas potrpedsednica vlade Zorana Mihajlović i ministar Aleksandar Antić. Dok Mihajlović tvrdi da bi gasovod mogao da bude završen za dve godine, Antić kaže da za takav poduhvat nema novca.

gasovodMihajlović, koja je u prethodnom mandatu bila ministarka energetike, naime, izjavila je u Aranđelovcu da bi gasovod mogla da finansila Evropska banka za obnovu i razvoj, a reč je o kreditu koji je EBRD odobrila Srbijagasu pre četiri godine, između ostalog i za restrukturiranje i nabavku gasa, ali taj novac nije potpuno iskorišćen.

– Ako bismo deo tog kredita preusmerili verovatno bismo dobili uslov da reformišemo Srbijagas, pa bismo mogli da završimo i ovaj gasovod. Ovako, plaćamo visoku cenu za transport gasa kroz Mađarsku, a procene su da godišnje gubimo oko 20 miliona dolara jer nismo izgradili taj gasovod – rekla je Mihajlovićeva na Regionalnom ionvesticionom samitu u Aranđelovcu.

Aktuelni ministar energetike, međutim, tvrdi da na novac EBRD ne možemo računati, jer jer kredit o kojem govori Mihajlović bio namenjen drugim projektima, te ga nije lako preusmeriti za gradnju gasovoda.
Moraćemo da šaljemo praktično novi projekat, objasnio je, što znači i novu proceduru za odobravanje sredstava.

Izvor: Tanjug

Foto: Srbijagas

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker