Gradska hronika

Ministarka poljoprivrede obišla selo Krupac

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof.dr Snežana Bogosavljević Bošković posetila je danas Belu Palanku, Dimitrovgrad i Pirot gde je razgovarala sa zadrugarima, prerađivačima mleka i predstavnicima malih mlinara.

Bogosavljević Bošković je tom prilikom najavila nastavak državne podrške malim poljoprivrednim proizvođačima u vidu brojnih mera i subvencija, njihovom udruživanju, kao i pomoć za investicije u nove proizvodne kapacitete i zaštiti geografskog porekla.

ministarka bogosavljevic u pirotu

Država će se maksimalno potruditi da zaštiti pre svega male poljoprivrednike, obezbedi plasman za njihove proizvode, da im dodatnim merama pomogne da uvećaju svoju proizvodnju i budu sigurna sirovinska baza za naše mlekare, izjavila je Bogosavljević Bošković prilikom posete mlekari u Dimitrovgradu.

„To je ono što ja u ovom momentu mogu da im poručim i garantujem i da im kažem da će oni sasvim sigurno biti u fokusu naše pažnje… . U narednom periodu ćemo posebnu pažnju posvetiti upravo malim proizvođačima“, istakla je Bogosavljević Bošković, primetivši da su veliki proizvođači u dovoljnoj meri osposobljeni da sami brinu o sebi, sami sebi obezbeđuju dodatna sredstva i opstaju na tržištu.

Govoreći o zaštiti geografskog porekla, ministar Bogosavljević Bošković je naglasila da je država podržala zaštitu geografskog porekla za posebne proizvode kao što je staroplaninski ovčji sir, kao i pirotski ovčji kačkavalj.

„To je jedan od načina da država dodatno stimuliše ove proizvođače, jer sa oznakom geografskog porekla ovi proizvodi dobijaju na tržištu višu cenu, a poljoprivrednici i prerađivači imaju veću podršku u smislu većih subvencija“, navela je Bogosavljević Bošković.

Ministar je kao primer navela da za investicije u sektoru za preradu mleka sa geografskim poreklom, iznos sredstava koje država refundira našim prerađivačima je 65 odsto za ova područja.

„Ako prerađivač nabavi mašinu od 10.000 evra, država priznaje trošak od 6.500 evra. To je način na koji mi želimo da poljoprivrednici ostanu na ovim područjima i da ih bude više i da bude više ovakvih proizvoda, jer sasvim sigurno se radi o izuzetno kvalitetnim proizvodima“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Bogosavljević Bošković je istakla da je Ministarstvo uradilo puno na tome i da ovi proizvodi budu jasno obeleženi, tako da svaki prehrambeni proizvod, bilo koje vrste, a u ovom slučaju govorimo o siru, na ambalaži mora da ima jasno naznačenu deklaraciju o poreklu proizvoda, hranljivoj vrednostim, sastavu…

„Mi na takav način potrošačima želimo jasno da kažemo šta je to što oni kupuju, da li je to sir koji je kvalitetan, napravljen od mleka ili su to neke vrste biljnih sireva. Sasvim je sigurno da su ove dve vrste sira neuporedive kada je reč o nutritivnoj vrednosti, kvalitetu i želimo da to jasno ukažemo potrošačima. I verujemo da uvek ima dovoljno onih koji su spremni da plate zarad kvaliteta veću cenu ovih proizvoda koji i de fakto više koštaju kada se radi o njihovoj proizvodnji“, rekla je Bogosavljević Bošković.

pogledajte prilog TVPirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker