Lokalna samouprava

Ministarka Brnabić: Gradovi da se ugledaju na Pirot

To je izjavila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić i istakla da bi opštine trebalo da ostvare veću međusobnu saradnju kako bi nadomestile manje prihode od poreza na zarade.

Brnabićeva je na RTS rekla da je od narodnih poslanika čula predloge koje bi trebalo razmotriti, poput ideje da opštine imaju više sopstvenih prihoda, a time i veću odgovornost za svoj budžet. 

Na pitanje šta učiniti da opštine ne bi uvodile nove namete ili povećale postojeće, Brnabićeva je kazala da bi lokalne samouprave trebalo da se ugledaju na svoje kolege koje to ni do sada nisu činile, ni kada je bila finansijska kriza, niti kada su smanjivali broj zaposlenih. 

“U prošlosti smo često učili na osnovu primera lokalnih samouprava iz drugih zemalja. Pokušaćemo da napravimo veću saradnju među opštinama, da jedne drugima pomažu, jer na lokalnom nivou postoji znanje”, istakla je Brnabićeva. 

Ministarka je kao pozitivan primer navela opštinu Pirot, Paraćin, Sombor i ostale, ali je posebno istakla Svrljig, za koju je rekla da je “fantastična”. 

“Oni su mi neverovatan primer, jer su kao devastirana i siromašna opština uspeli da svedu svoj trošak na plate na samo 17 odsto budžeta, a republički prosek je 27 odsto. Dakle, ostaje im da ulažu u zdravstvo, socijalu, kapitalne projekte, imaju 95 odsto naplate prihoda, nemaju zaduženja…”, rekla je Brnabićeva naglasivši da voli da pohvali takve opštine koje, iako devastirane, mogu da štede na tekućim rashodima i platama.

Izvor TANJUG

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker