Gradska hronika

Milivoje Tričković:Vešte ruke čuvaju nasleđe!

Milivoje Tričković, poreklom iz pirotskog sela Dojkinci, svojim veštim rukama i umećem koje je nasledio od predaka, čuva kulturno nasleđe Srtare planine i nastoji da otrgne od zaborava mnoge stvari koje mlađim generacijama uopšte nisu, ili su vrlo malo poznate.

Njegove minijature ili suveniri kako ih neki nazivaju, kopije su originala: naćvi, raznih kovčega, ormara,raznog drvenog posuđa, tronožaca, trpeza i sve to radi ručno, naročito tokom dugih zimskih noći.

–  Majstoriju sam nasledio od oca  Dragoslava i dede Sokola. Radim isključivo od drveta koje uberem u okolini Dojkinaca, Pakleštice, Rsovaca, Jelovice, Brloga, Zaskovaca, Visočke Ržane, rosomača, Slavinje i drugih staroplaninskih sela. Ni slučajno ne koristim komopizitne materijale koji su jednostavniji za obradu, ali sadrže neke  hemijske supstance. Drugim rečima radim isključivo prirodnim materijalima i sa tridesetak raznih alatki. Želim na opvaj način da otrgnem od zaborava bogato staroplaninsko nasleđe i ostavim ga budućim generacijama-kaže Milivoje čije su minijature videli mnogi po Srbiji.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker