Metiljavica:Sećanje na hrabre ratnike!

Povodom dana početka proboja Solunskog fronta, na Grčkom i Srpskom vojničkom groblju na Metiljavici organizovana je komemoracija sa  opelom u znak sećanja na  grčke vojnike koji su krajem velikog rata stradali u okolini Pirota, ali i na naše vojnike koji su poginuli u Prvom svetskom ratu.

grcki-spomenik

Opelu kraj spomenika 358 grčkih vojnika , podoficira i oficira, služilo je  naše i grčko sveštentstvo, a vence i cveće su položili predstavnici armija saveznica u Prvom svetskom ratu,ambasadori Grčke i Kipra Ilijas Ilijadis iKonstantidis Ilijadis  predstavnici boračkih oprganizacija, Ministasrtva rada zapošljavanja i socijalne politike, gradonačelnik Vladan Vasić i načelnica okruga Dragana Tončić, kao  i potomci poginulih ratnika.

vasic-i-nacelnica

vojnikinje

 

Komemoraciji je prisustvovao i veliki broj potomaka grčkih ratnika, pripadnika 3. divizije iz grada Patrasa.

vojska

srpski-spomenik

Uz zahvalnost gradu, okrugu  i porodici Surlandžis koja već 43 godine brine o ovom groblju, ambasador Ilijadis je rekao da su koreni prijateljstva srpskog i grčkog naroda duboko u istoriji i veri i da  je i ova svečanost to potvrdila.

svestenici

Nakon polaganja venaca i cveća kraj spomenika grčkim vojnicima,  komemoracija je održana i kraj spomenika 7.610 Piroćanaca koji su stradali u jednom od najvećih svetskih sukoba.

francuzi

naslovna zvanicnici

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar