Gradska hronika

Međunarodni kup u mušičarenju na Staroj planini

Prvi put na prostoru Parka prirode Stara planina, tačnije na reci Visočici, biće organizovan KUP STARA PLANINA – Medjunarodno revijalno takmičenje u mušičarenju, tehnikom lov  veštačkom mušicom bez kontra kuke, po Evropskom pravilniku FIBS MOUSHE, između reprezentacija Srbije i Bugarske.

image

Prvog dana, 25.06. biće organizovana edukacija i obuka uz demonstraciju pecanja ovom tehnikom (FLYCASTING) i način izrade veštačke mušice. Predavač je EFFA Instruktor Stanislav Mankov iz Bugarske. Drugi dan, 26.06. rezervisan je za takmičenje u sektoru A i sektoru B, na reci Visočici, na obeleženoj stazi od 1600 metara, na mestu zvanom „Bobovište-Vrelo“.
Ukupan broj takmičara je 10, po 5 reprezentativca iz Srbije i Bugarske, kao i glavni i sektorski sudija i 5 pomoćnih sudija (merača).
Ovom manifestacijom se promoviše zaštićeno područje Parka prirode Stara planina sa svim salmonidnim ( pastrmskim)vodama, kao i jedan od najatraktivnijih vidova pecanja ( FLYFISHING).
Takođe, ovim putem povećavamo turističke sadržaje u zaštićenom području i promovišemo ribolovne i lovne pakete kao potencijale za razvoj turizma na Staroj planini, a samim tim i produženi boravak za ljubitelje ovog sporta. Stara planina i reke Stare planine pružaju odlične mogućnosti za ribolov, pre svega mušičarenje i varaličarenje i ovom manifestacijom želimo da postanemo prva regija koja organizuje medjunarodna takmičenje u ovom sportu i time privučemo što više gostiju sa strane koji, kako profesionalce tako i rekreativne ribolovce.
Organizatori manifestacije: Turistička organizacija Pirot, JP „Srbijašume“, RJ PP Stara planina, SU-KSR Time i grad Pirot.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker