Kultura

Međunarodni folklorni festival počinje u nedelju

Međunarodni folklorni festival biće održan od 7. do 10. avgusta. U Pirot ove godine dolaze ansambli iz Latvije, Izraela, sa Kanarskih ostrva, ansambl iz Argentine i susedne Republike Srpske.Zajedno sa njima nastupiće i članovi Ansambla Doma kulture Pirot. Koncerti će biti odr‚žavani svake večeri od 20 sati na Omladinskom stadionu, cena karte je 50 dinara.

festival folkloraTokom trajanja Festivala učesnici će defilovati gradom svake večeri od 18:30. Ovogodišnji Međunarodni folklorni festival okupiće oko 150 učesnika iz 5 zemalja. Organizatori očekuju veliki broj posetilaca.

– Svečano otvaranje zakazano je za nedelju u 20 sati, a u utorak u 11 sati za učesnike će biti orgaizovan prijem kod gradonačelnika. Bina će ove godine biti postavljena na fudbalskom terenu na Omladinskom stadionu. Najavljivali smo da će naši gosti biti i ansambl iz Toronta, međutim zbog izvesnih tehničkih problema oni neće doći – rekao je Miško Ćirić, direktor Doma kulture na današnjoj konferenciji. 

mff

Srbija je od prošle godine ponovo članica CIOF-a – Međunarodne organizacije folklornih festivala, koja okuplja članice iz više od 90 zemalja i više od 300 svetskih festivala, što je od velikog značaja i za Međunarodni folklorni festival u Pirotu,jer se pruža mogućnost uspostavljanja saradnje sa ansamblima širom sveta.

– Nastojimo svake godine da unesemo neke novine, počev od predstavnika zemalja koji gostuju u našem gradu, do unapređenja organizacije Festivala. Ove godine moramo da se pohvalimo da na našim zvaničim dokumentima, odnosno plakkatima, toji i znak CIOF-a, takođe naš Festival se našao na zvaničnom kalendaru CIOF organizacije, koja je pd ingerencijom UNESCO organizacije. To je velika stvar za nas, mogućnost da dovodimo nove ansable u Pirot, u čemu i uspevamo, što je još jedna podvrda da dobro radimo svoj posao – kaže Siniša Jovanović, umetnički rukovodilac Ansambla Doma kulture. 

mff01

Ansambli će defilovati gradom od hotela „“Sinkom“’ preko Golemog mosta i Gradskog trga do Omladinskog stadiona. Usput će se Piroćancima predstaviti kratkim folklornim koreografijama.Oranizator XII Folklornog festivala je Dom kulture, a ovo je jedan od značajnijih programa Pirotskog kulturno-sportskog leta.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker