Gradska hronika

Među mladima apolitičnost i apatija

Samo 20 odsto mladih u Srbiji je društveno i politički aktivno, a posledica te apolitičnosti je to što mladima nema ko da predstavi koncept politike kao skupa društvenih pitanja, smatraju stručnjaci i poručuju da politička aktivnost nije samo učlanjivanje u političke stranke.

Koordinator Lokalne kancelarije za mlade iz Pirota Miloš Colić je učestvujući u panel diskusiji na temu “Izgubljena generacija? Problemi mladih da učestvuju u srpskom društvu”, koju je organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju u okviru projekta “Jačanje struktura za osnaživanje i participaciju mladih u Srbiji”, rekao da je glavni uzrok apolitičnosti diskriminacija na osnovu uzrasta.

kzm

Sa njim je saglasna programska asistentkinja Jedinice za prevenciju nasilja, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Gordana Medenica.

“Apatija je možda posledica toga što mlade niko ništa ne pita”, rekla je Medenica i dodala da je problem u sistemu, koji je nefleksibilan na stavove mladih.

Član organizacije “Ministarstvo prosvete” Dobrica Veselinović smatra da u civilnom sektoru “ljudi dobijaju nešto čime će da se bave, a ne iniciraju sami te ideje”, što ukazuje na nedostatak ideološkog ubeđenja.

“Ako pogledate navijačke grupe i desničarske organizacije, oni sve rade iz ideološkog ubeđenja, što fali onima koji imaju više levičarski stav”, istakao je Veselinović.

Po rečima šefa odseka za saradnju sa Kancelarijom za mlade i udruženjima, Ministarstva omladine i sporta Zorice Labudović situacija se, ipak, promenila u odnosu na 2007. godinu, kada je samo dva odsto mladih bilo aktivno.

Ona je najavila da je će to ministarstvo izraditi nove strategije za mlade, u cilju jačanja kapaciteta udruženja za mlade i podsticanja pravnog sistema na aktivizam mladih.

“Nije dovoljan samo rad Ministarstva omladine i sporta, već je potrebno da se uključe svi, pogotovo škola, gde oni provode najviše vremena”, podvukla je ona.

Na panel diskusiji govorile su i predsednica Organizacije za promociju aktivizma Tatjana Nikolić i članica Upravnog odbora Centra za prava deteta Marija Petrović, koje problem vide u neadekvatnom radu institucija i lošoj komunikaciji medija sa mladima.

One su poručile da mladi treba aktivno da menjaju sistem u skladu sa svojim željama i interesima.

Izvor Novi magazin/TANJUG

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker