Gradska hronika

“Maxi” i “Merkator” zainteresovani za pirotske gurmanluke

Veliki trgovinski lanci poput “Maxija” i “Merkatora” na završenom 8. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića iskazali su interesovanje za plasiranje tradicionalnih pirotskih proizvoda poput peglanih kobasica i prerađevina od mleka, kazao je danas generalni sekretar Opšteg udruženja preduzetnika iz Pirota Veroljub Mihajlović.

pirotska peglana kobasicaJedini problem je što ovih proizvoda nema dovoljno da zadovolje tražnju, ali po uveravanjima iz ovog udruženja, preduzetnici uveliko rade na udruživanju kako bi se na taj način na tržište mogle da plasiraju zantno veće količine ovih proizvoda.

-Na ovom sajmu imali smo veoma zapaženo učešće jer smo dobili nagrade “Robne marke iz Srbije” za peglanu kobasicu koju je dobio naš član Vitomir Jovanović, poznati ugostitelj, zatim Poljoprivredno gazdinstvo Ljiljane Pejčić za livadski med sa Stare planine, kao i Udruženje “Zlatne ruke” sa Stare planine koje je dobilo nagradu za pirotski slavski kolač. Imali smo preliminarne pregovore sa “Maxijem”, “Merkatorom” i drugim trgovinskim lancima ali je problem što nemamo ni izdaleka dovoljno proizvoda da zadovoljimo ogromnu tražnju. Iako je cena naših tradicionalnih proizvoda od 30 do 50 posto veća od cena sličnih industrijskih proizvoda, to tržištu nije problem jer naši proizvodi su već postali poznati i čuveni po kvalitetu-kazao je Mihajlović._DSC4017

Poznati pirotski ugostitelj Vitomir Jovanović, potvrdio je pisanje Pirotskih vesti da se na tržištu već pojavila “kopija” pirotske peglane kobasice koja zbog naziva peglana ima odličnu cenu od oko 2.500 dinara, i odlično se prodaje, a po kvalitetu ne može da se uporedi sa pirotskom peglanom kobasicom.

-Na sajmu smo mogli da vidimo peglanu kobasicu, koju bi ja nazvao dimljenom peglanom kobasicom, koja je po obliku identična pirotskoj, ali se tu sve sličnosti i završavaju. Ta peglana kobasica je pravljena od svinjskog mesa, što je čini potpuno drugačijom i daleko manje kvalitetnom od naše pirotske, ali se ipak prodaje odlično i po dobroj ceni. Zbog toga je neophodno što pre zaštititi pirotsku peglanu kobasicu kako se pod tim nazivom ne bi pojavljivali drugi proizvodi koji na taj način narušavaju renome pirotske peglane kobasice-kazao je Jovanović i dodao da su proizvođači pirotske peglane kobasice dobili vrednu dobaciju u vidu mašina za proizvodnju peglane kobasice.

_DSC4021

-Od nemačke organizacije “Help” dobili smo mašine u vrednosti od 15.000 evra što će nam omogućiti da proizvedemo i na tržište izbacimo mnogo veću količinu peglanih kobasica-kazao je Jovanović.

Odlazak pirotskih preduzetnika na Sajam etno hrane i pića omogućila je opština Pirot.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

 

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Tako obično biva na neuređenim tržištima: jedna lokalna zajednica se zahvaljujući preduzimljivim pojedincima, vođenih jednostavnim ekonomskim razlozima ili zaradom, izdvoji iz mase zapaženim proizvodom i u to uloži mnogo truda, vremena, energije, znanja i novca, a drugi to vide, zloupotrebe i krivotvore proizvod.

    Naravno jedino rešenje je geografska zaštita proizvoda za koju je potrebno vreme, a verovatno i košta.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker