Gradska hronika

Marija Vasić: Oni koji pretenduju na visoke funkcije ne bi trebalo da koriste govor mržnje i uvrede kao uobičajeni način komunikacije

Socijalna politika u gradu je do sada bila veoma odgovorna i prema deci i prema korisnicima koji imaju potrebu za zdravstvenom zaštitom i prema svim ljudima koji su u stanju socijalne potrebe i koji ne mogu sami da izađu iz tog stanja već im je potrebna  pomoć nadležnih institucija. Preko Centra za socijalni rad je za potrebe zbrinjavanja građana koji su se lečili u drugim centrima, za odlaske na skupe preglede, iz budžeta grada do oktobra izdvojeno  preko 1,1 miliona dinara. To je pokazatelj da je grad prepoznao potrebu da putem jednokratnih novčanih pomoći, kao jedne od najnovijih mera, pomogne ovoj kategoriji stanovništva, rekla je Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad.

Mnogo se radi i na zaštiti dece, Pirot je jedan od prvih gradova koji sprovodi Lokalni akcioni plan za decu. „Sve mere koje se preduzimaju i sprovode  na zaštiti dece bez roditeljskog staranja, gde grad izdvaja značajna sredstva za pomoć deci pod starateljstvom. Deca su naša budućnost i moramo odgovorno da se ponašamo prema njima. Potpuno je neodgovorno kada imamo stuaciju da ljudi koji  pretenduju na ozbiljne političke funkcije nisu saglasni da se pruži pomoć deci i još uz to se na društvenim mrežama pojavljuju snimci gde se oni zabavljaju na klackalicama i ljuljaškama koje su namenjene deci, na taj način se rugau ne samo deci već i nama odraslima koji na ozbiljan i odgovoran način želimo da pomognemo deci.“ – rekla je Vasićeva.

Ona je podsetila da su svi izveštaji Centra za socijalni rad do sada jednoglasno prihvatani a infotmator i izveštaj o radu Centra nalazi se na sajtu i dostupni su  svima koji su neupućeni ili iz nekog razloga žele da pogledaju izveštaj. Pored izveštaja koji svake godine usvaja skupština grada, izveštaj se šalje i nadležnom mministarstvu, podseća Vasićeva.

Vasićeva ističe da je CZSR u vrhu centara koji su sproveli tokom ove godine digitalizaciju i koji su sve programe, uključujući i finansijski program koji koristi Centar, digitalizovani i da se u svakom trenutku može pratiti za koju svhu se izdvajaju sredstva i kome su namenjena i da li su otišla u prave ruke.

„Naš zadatak je u narednom periodu kreiramo odgovornu socijalnu politiku i da se ozbiljno bavimo i decom i odraslima i starima, Pirot je prvi grad iz kojeg je počela kampanja „Budi human, budi hranitelj“, jedna humana kampanja koja motiviše hranitelje da se bave ovim ozbiljnim poslom. Kampanja koja će doprineti da Centar za socijalni rad zbrine decu o kojoj roditelji ne moogu iz određenog razloga da se staraju“ – istakla je direktorka Centra za socijalni rad. Prema njenim rečima humanost se pokazuje na delu a ne treba da služi za reklamiranje i nečiju ličnu promociju. Mi smo u više navrata apelovali da humaniterne organizacije i mediji nemaju pravo da snimaju i objavljuju  bez saglasnosti Centra podatke o ljudima koji su u stanju socijalne potrebe.  „Glas Pirota kao neka humanitarna organizacija i pojedini mediji stalno krše ovo pravilo. To se kosi sa mnogim zakonima, imali smo situaciju da takva humanitarna organizacija ulazi u kuću korisnika, pravi video zapise a takvo ovlašćenje ima samo državni organ, odnosno Centar za socijalni rad. I to je jedina ustanova koja može da reaguje kako bi se  na pravi način zadovoljile potrebe tih ljudi.

Rad centra za socijalni rad je transparentan i dostupni smo svakom  pojedincu, rekla je Vasićeva i zapitala gde je transparentnost tih organizacija koje nisu objasnile građanima gde je novac iz tih kutija i kako se deli taj novac. „Kada neki podaci nisu dostupni postoji sumnja u te podatke i tu više nije reč o huumanosti“ – kaže Marija Vasić.

Ona je istakla i značaj globalne  kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja  se sprovodi s ciljem da se utiče na smanjenje ove pojave, gde su uključeni brojni stručnjaci koji se bave ovom tematikom da kroz savetodavni rad edukuju žene žrtve nasilja i sve građane da ne tolerišu ni jedna vid nasilnog ponašanja. „Nedopustivo je da neko ko želi da se bavi politikom i aktivno učestvuje u izbornom procesu,  na svojim društvenim mrežama koristi rečnik koji dalje izaziva i širi nasilje, gde se upotrebljavaju neprimerene reči, gde se žene veoma ružno etiketiraju, žene na javnim funkcijama se izlažu najgorim uvredama. Moramo da se borimo protiv toga i da svi budemo ujedinjeni da ne dozvolimo da se preko društvenih mreža seje zlo i nasilje koje će možda imati  i fatalne ishode“ – kaže Vasićeva. Ona je navela ubistvo žene u Pirotu kao primer koji je pokazao kako se u svrhu promocije koriste ovakve situacije  da bi se organizovali protesti  koji su mogli da izazovu još veće nasilje.

„Naš zadatak kao institucije koja se bavi socijalnom potlitikom između ostalog je da ukažemo na grupacije koje se kriju iza naziva protiv nasilja i humanitarni rad da ukažemo da postoje legitimni načini borbe protiv nasilja, rečnikom nije ispunjen govorom mržnje i uvredama. Mi smo odgovorna isntitucija, dugi niz godina se bavimo socijalnom zaštitom. Mi smo na jednom ozbiljnom zadarku i nastavićemo da se bavimo odgovornom socijalnom politikom i neće nas demoralisati ni jezik mržnje, ni napadi, niti uvredljive reči  koje su neretko upućene i našoj deci“ – rekla je direktorka Centra za socijalni rad Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker