Obrazovanje

MARIJA ĆIRIĆ, DIREKTORKA SREDNjE STRUČNE ŠKOLE, JEDNA OD TRI PREDSTAVNIKA ŠKOLA IZ SRBIJE NA OTVARANjU NOVE FAZE PROJEKTA SUPERŠKOLE

Događaj pod nazivom „Razmena za promene“, u organizaciji Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i GIZ-a, a održan u Tirani 7. maja, označio je početak novog ciklusa regionalnog programa šeme razmene srednjih škola, poznatiji kao SUPERŠKOLE. U živahnoj atmosferi kancelarije GIZ-a u Tirani, događaj je okupio raznoliku grupu gostiju – od uglednih ministara i ambasadora, predstavnika partnerskih organizacija, do nastavnika i učenika iz regiona, da bi se objavio početak 2. faze projekta koji ima za cilj podršku procesima izgradnje mira i pomirenja, interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.


Direktorka Srednje stručne škole Pirot, Marija Ćirić, učestvovala je u ovom događaju kao jedna od tri predstavnika škola iz Srbije. Ona će u narednoj fazi projekta biti svojevrsna ambasadorka Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu, promovisaće vrednosti, učestvovaće u svim aktivnostima koje Kancelarija organizuje u okviru Superškola, radiće sa učenicima kroz radionice.
Ona je prenela svoje iskustvo sa dva prethodna ciklusa razmene u kojima su učenici Srednje stručne škole učestvovali zajedno sa učenicima iz Severne Makedonije:
„Projekat se ne odnosi samo na obrazovanje, već se bavi i temama kao što su interkulturalni dijalog i pomirenje u regionu. Videli smo kako učenici razbijaju predrasude, grade prijateljstva i razvijaju samopouzdanje. Ovi mladi ljudi imaju moć da promene region i treba ih podržati.”

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker