Sport

Marić: Pirot je fudbalski grad i ima perspektivu

Milan Stavrić, fudbaler iz Pirota, postigao je svoj prvi gol, na prvoj pripremnoj utakmici za Poli Temišvar, a za njegov transfer u ovaj rumunski klub najzaslužniji je njegov menadžer Darko Marić, koji odlično poznaje prilike i u pirotskom fudbalu. O Stavriću, Kuštrimoviću i ostalim mladim igračima Radničkog, o perspektivi pirotskog kluba, govori Marić u svom intervjuu za Pirotske vesti. 

Darko MarićStavrić je postigao prvi gol, na prvoj pripremnoj utakmici za Poli? Ponikao je u Radničkom, i uz Nikolu Đurđića, Stavrić je jedan od retkih fudbalera iz Pirota koji karijeru gradi u inostranstvu?
Stavrića znam još iz perioda pre šest godina dok je igrao u Pirotu, i pre njegovog odlaska u Belgiju. Prava je šteta što već nije napravio ozbiljnu karijeru. Videli smo se na utakmici u Beogradu pre tri meseca, dogovorili saradnju, i kad je tako i kad se napravi kvalitetna priprema pred prelazni rok nije ni čudo da smo imali nekoliko dobrih ponuda za njega. Opredelili smo se iz više razloga za Temišvar, jer je procena da će u tom klubu, moći da napravi taj dodatni korak do još većih evropskih ekipa. Način igre koji gaji trener Dan Alexa, veličina terena, blizina Temišvara u odnosu na Srbiju, a i finansijski uslovi su bili neki od ključnih momenata da se izabere baš klub iz glavnog grada Republike Banat – započinje intervju za Pirotske vesti, Darko Marić.Stavric
 
Pirot kao grad ima potencijala, ima puno talentovane dece, dobar fudbalski kompleks, klub sa tradicijom, puno se ulaže u sport … Šta je to što nedostaje  Radničkom i Pirotu, kako bi počeo da beleži bolje rezultate i počne da stvara dobre fudbalere!? Gde grešimo?
 
Uvek je sve povezano sa ekonomskom stranom i finansiranjem klubova, mada i druge sredine takodje kubure, i snalaze se bolje nego Radnički. Treba imati dobru organizaciju kluba, kvalitetnu bazu u mladjim selekcijama i samo dopunjavati sa igračima koji dolaze sa strane da bi se ostvarili sportski ciljevi. Na kraju jedini interes klub može imati samo od dece iz svoje škole. Mada, važno je i prepoznati kada i kog igrača treba pustiti da se razvija u drugim sredinama, da bi kasnije klub mogao imati koristi – kaže Stavrićev agent, Darko Marić.
 
U Pirotu je kao bomba odjeknula vest da će mladi Kuštrimović karijeru nastaviti u Turskoj. Za to ste zaslužni baš Vi?Kustrimovic
 
Po meni je napravljena velika greška zašto Kuštrimoviću nije dozvoljeno da nastavi karijeru u jednom tako velikom turskom klubu. Jasno mi je da je teško u klubu i gradu prihvatiti da se u prvi mah dobiju neka manja sredstva, ali treba i živeti i raditi u realnosti i shvatiti da se direktno iz Pirota u ovakvim okolnostima ne ide u inostranstvo. Kao i u slučaju Djurdjića, i on je preko beogradskih klubova i reprezentacije došao do ovih visina – obrazlaže menadžer Marić.
 
Da li po Vama Radnički u kadetskoj i omladinskoj selekciji ima perspektivne igrače? Za koga od njih ste čuli i koga od njih pratite?
 
Naravno da ima perspektivnih igrača u jednoj takvoj fudbalskoj sredini. Imam svoje asistente u Pirotu koji me informišu o dešavanjima i novim talentima. 
Odlično znam i za Vasića (generacija 98’), i za Spasića (generacija 97’), kao i za ostale, ali pred svima njima je još mnogo rada da dođu do nivoa da budu igrači za naše najveće klubove ili za klubove iz inostranstva – upoznat je Marić sa kvalitetima pirotskih fudbalera.
Koja je vaša poruka mladim nadama pirotskog fudbala, koja Radničkom?
 
Radnički očekujem od sledeće sezone u Prvoj ligi Srbije. Znam da su bili izbori za novo rukovodstvo, da grad Pirot pomaže više nego neki drugi gradovi, i mislim da nema smetnji da izbore plasman u viši rang. 
Mladi fudbaleri treba da slede svoj san i da nikada ne odustaju. Najvažnije je da budu posvećeni i da rade na sebi. Isto kao i kod Stavrića na primer, kad bi mnogi pali u depresiju dve godine nakon povratka iz inostranstva, i igranja u srpskoj ligi u Radničkom i Surdulici, uz predan i naporan rad, mislim da smo ponovo lansirali njegovu karijeru, i nadam se da će ovog puta svoju šansu iskoristiti na pravi način – zaključuje na kraju menadžer Marić Darko.
Tekst: Aleksandar Ćirić
Foto: Darko Marić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker