Pirot - Mali Jerusalim

Manastir Uspenja Svete Bogorodice u Sukovu – Otac Serafim

Manastiri kao mesta za molitvu i tihovanje u ovim vremenima postaju i centri za očuvanje života, ističe autor serijala “Duhovnici”, Velja Pavlović, koji se sa blagoslovom vladike niškog dr Jovana Purića i uz finansijsku pomoć matične kuće Studija B, obreo na Staroj planini, u eparhiji niškoj, i zabeležio više epizoda dugo očekivanih “Duhovnika”.

180498435951f7fad992b6b063553913_v4_bigU skladu sa konceptom emisije – “totalna ekologija”, autor nam prikazuje i bogatu okolinu manastira, baveći se drevnom prirodom i očuvanjem duha i razuma ljudi.

Izuzetno je zanimljiv predeo Stare planine. Tu je najveći rezervat leptira, ima retkih ptica, ribe, lekovitog bilja, što je podjednako važno prikazati – kaže Pavlović.

Ipak, najvažnije su priče duhovnika koji su, osim toga što obnavljaju manastire, i razlog zbog kojeg se narod vraća u ta pusta sela. U manastirima su autor emisije, snimatelj, tonac i vozač provodili dane, noćili, išli na liturgije, što je olakšalo i razgovore sa igumanima.

-U Sukovu mladi otac Serafim proizvodi pirotski kačkavalj. U tom manastiru je atmosfera izuzetna. Tamo mladi ljudi, zahvaljujući čuvenom siru, vraćaju starosedeoce u domove- ističe Pavlović.

Ovog vikenda Pirotske vesti vam prikazuju epizodu koja je snimana u manastiru Svete Bogorodice u Sukovu, a domaćin autora emisije Velje Pavlovića bio je iguman manastira, otac Serafim.

Na 18 km istočno od Pirota, na putu za Zvonačku Banju, na desnoj obali reke Jerme, u blizini sela Sukovo, u podnožju šumovitog brda Carev kamen, smešten je manastir Sukovo, posvećen Uspenju Svete Bogorodice. Ovaj manastir je u narodu poznatiji pod imenom Sukovski manastir. Govori se o postojanju svetinje na ovom mestu još u doba Rimljana, a pominju se i grčka dokumenta o sedištu sukovske episkopije. Ako se ovome dodaju turski popisi o poreskim zaduženjima, koji pored iznosa globe govore i o izgledu manastirske crkve živopisane 1606. godine, jasno je da je današnji hram manastira Sukovo podignut na temljima starijeg. Tajne i legende o predistoriji manastira Sukovo sežu u daleki četvrti vek, što potvrđuje da je postojeća crkva izgrađena na temeljima manje i veoma stare bogomolje. Gradnja postojeceg manastira Sukovo trajala je od 1857. do 1859. godine, o čemu svedoči natpis iznad prozora na zapadnoj fasadi. Crkva sukovskog manastira ima oblik trikonhosa sa tri polukružne apside. Zidana je sivim tesanim kamenom naizmenično sa vrućim krečom, a pokrivena ćeramidom. Iznad krova crkve manastira Sukova se uzdiže visoko osmostrano kube, koga kruniše piramida na vrhu. Prva priprata manastira Sukovo srušila se u vreme Drugog svetskog rata /kažu, zbog lošeg materijala/, a nova je podignuta 1947. godine. Nedavno je izgrađena nova prostrana priprata, sigurnija i primerenija ovom hramu._DSC6083_resize

Često se ističe posebna vrednost ikonostasa manastira Sukovo u pozlaćenom duborezu, čiji je treći red ikona izrađen u vreme Drugog svetskog rata. Posebno su značajne prestone ikone Presvete Bogorodice /poklon manastira Svete Bogorodice iz Visočke Ržane/ i svetog Jovana Rilskog, balkanskog pustinožitelja, koji je posebno poštovan u ovim krajevima.

U manastiru Sukovo su dvadesetih godina prošlog veka boravili monasi ruskog svetogorskog bratstva i mnogo učinili za napredak manastira, a od priloga ruskih emigranata podigli su novu kapelu, zvonaru i konake. Ostala je uspomena na jeromonaha Lukijana, koji je vodio manastir Sukovo tokom okupacije. Sama crkva manastira Sukovo živopisana je 1869. godine. Zidna dekoracija predstavlja hronološki presek istorije Starog zaveta, hrišćanske i srpske crkve i jedinstvena je po tome što se u njoj nalazi jedina ikona Svete Bogorodice sa krilima. Istočni zid ispred ulaza u naos manastira Sukovo je oslikan velikom kompozicijom “Borba dobra i zla”. Ikone su slikane u baroknom stilu i ukrašene su izvanrednim duborezom.

O postanku manastira Sukovo postoji zanimljivo narodno predanje sa karakterističnom folklornom notom. Na ulazu u pripratu sa leve strane je zajednička grobnica osnivača obnovljenog manastira, monaha Vinijamina i popa Jovana Madica, potonjeg monaha. Pop Jovan je prvobitno bio sahranjen u porti manastira Sukovo i to mesto je danas obeleženo mermernim krstom. U manastiru Sukovo se danas čuva nekoliko vrednih ikona većih dimenzija i značajne stare knjige. Po sačuvanom inventaru iz 1912. godine očigledno je da je riznica manastira Sukovo bila veoma bogata. Kada je 1974. godine započeta rekonstrukcija krova crkve, oko kubeta crkve pronađeno je stotinu predmeta od keramike i gline raznih oblika i stepena očuvanosti. Reč je uglavnom o tzv. kitenim stovnama – perforiranim testijama sa rozetama, venčicima i dekorativno urađenim delovima oko grlića. Pronađeni predmeti bili su tesno zbijeni jedan pored drugog u dva reda sa otvorom okrenutim na dole. Gotovo svi predmeti se nalaze u Muzeju Ponišavljau Pirotu. Odlukom episkopa niškog Jovana, 1945. godine manastir u Sukovu postao je ženski manastir. Crkvena slava je Sveta Bogorodica – Mala Gospojina, 21. septembra. Manastir Sveta Bogorodica u Sukovu je pod zaštitom države od 1968. godine. U manastiru presvete Bogorodice u Sukovu vladika Niški Irinej osveštao je novoizgrađeni konak sa sedam kelija za monahe, a ustoličen je i iguman ovog manastira. Bratstvo manastira Sukovo došlo je pre više od dve godine iz manastira Sveti Prohor pčinjski. Pre više od deset godina obnovljen je deo starog konaka i dograđeno još nekoliko prostorija. U novoizgrađenom konaku osim kelija nalaze se i radionice i kotlarnica.

Izvor: Novosti; A.Ć

Video: youtube/duhovnici

Fotografija: Aleksandar Ćirić

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker