Pirot - Mali Jerusalim

Manastir Presvete Bogorodice u Visočkoj Ržani – Otac Rafailo – II deo

Manastiri kao mesta za molitvu i tihovanje u ovim vremenima postaju i centri za očuvanje života, ističe autor serijala “Duhovnici”, Velja Pavlović, koji se sa blagoslovom vladike niškog dr Jovana Purića i uz finansijsku pomoć matične kuće Studija B, obreo na Staroj planini, u eparhiji niškoj, i zabeležio više epizoda dugo očekivanih “Duhovnika”.

rep-isusU skladu sa konceptom emisije – “totalna ekologija”, autor nam prikazuje i bogatu okolinu manastira, baveći se drevnom prirodom i očuvanjem duha i razuma ljudi.

– Izuzetno je zanimljiv predeo Stare planine. Tu je najveći rezervat leptira, ima retkih ptica, ribe, lekovitog bilja, što je podjednako važno prikazati – kaže Pavlović.

Ipak, najvažnije su priče duhovnika koji su, osim toga što obnavljaju manastire, i razlog zbog kojeg se narod vraća u ta pusta sela. U manastirima su autor emisije, snimatelj, tonac i vozač provodili dane, noćili, išli na liturgije, što je olakšalo i razgovore sa igumanima.

 Bili smo u Visočkoj ržani, na litici, kraj Midžora. U njemu je iguman Rafail, koji nam je otkrio da ga ta atmosfera podseća na Svetu goru, gde je prethodno bio. Ržana je, i kiša kad padne, odsečena od sveta-ističe Pavlović.

Ovog vikenda Pirotske vesti vam prikazuju nastavak emisije (II DEO) koja je snimana u manastiru Presvete Bogorodice u Visočkoj Ržani, a domaćin autora emisije Velje Pavlovića bio je otac Rafailo.

Punih 18 godina u Manastiru uVisočkoj Ržani proveo je i otac Dionisije, koji je kasnije sa monaštvom i narodom uspeo da od ruševina stvori jedan od najlepših manastira u Srbiji – Lipovački manastir. Danas je manastirski duhovnik u činu arhimandrita, ali i dalje vrlo energičan i neumoran iako je zagazio u devetu deceniju života Blage naravi i vedrog duha Dionisije je izuzetna, poštovana i moćna ličnost u veri. Rođen je 16. oktobra 1932. godine u Riđevšnici kod Trstenika, a u manastir odlazi sa svojih nepunih 14 godina. Posle tri godine iskušeništva zamonašio se u Manastiru Divljana kod Bele Palanke.

– Punih 18 godina proveo sam u Manastiru Visočka Ržana, u vrletima Stare planine na jugoistoku Srbije, u teško pristupačnim krajevima i teškim vremenima po našu crkvu u vreme komunističke strahovlade. Crkva je bila odvojena od svog naroda, svaki odlazak nas monaha iz manastira do obližnjih sela bio je ispunjen velikom neizvesnošću, jer smo strahovali šta sve može da nas snađe. U tim pograničnim srpskim krajevima živeli su časni i pošteni ljudi, ali su na vlasti bili ortodoksni komunisti, surovi i sirovi, kojih se narod plašio. Iskren da budem po dolasku ovde ja nisam mogao da prepoznam komuniste, ovde su to bili drugi ljudi sa kojim se ipak moglo razgovarati, čak i sarađivati, iako ni oni nisu imali razumevanja za crkvu. Oni tamo u Visočkoj Ržani bili su diktatori, potpuno izdvojeni od naroda i ljudi, sa njima nije moglo da se razgovara – izjavio je skoro otac Dionisije za list “Politika”.

O manastiru …

U podnožju planine Rudine, na desnoj obali Visočice, iza Visočke Ržane ka Brlogu, na nadmorskoj visini od 1094m. je manastir Svete Bogorodice, u narodu poznatiji kao Ržanski manastir ili Vavedenje…”

’’Crkva je sagrađena od kamena peščara. Krov je dvoslivni i pokriven crepom. Na njemu je pravilno osmougaono kube. Na istočnoj strani crkve, kraj apside, urezana je 1853. godina, što je verovatno godina obnove crkve. Sudeći prema zapisu Mite Rakića, koji je manastir posetio 1878. godine prvi ili stariji objekat su zapalile krdžalije, na putu za Sofiju u vreme Karađorđa, što upućuje na zaključak da je Ržanski manastir 1853. godine obnovljen na ruševinama starijeg hrama. Da bi sagradili crkvu, meštani su Turcima morali dati 700 groša…”

”…Crkva manastira Svete Bogorodice u Visočkoj Ržani nije živopisana. Ikonostas je iz 19. veka, ukrašen je biljnim ornamentima, a u gornjem delu ima petnaestak ikona, rađenih između 1855 -1862. godine…”

”…Stotinak metara od crkve je i sada prizemni konak i u blizini nekadašnjeg starog takođe paljenog konaka. Manastirski konak je okružen kompleksom četinarskih šuma i skoro je potpuno izolovan od saobraćajnice i obližnjeg izletišta, u gotovo netaknutom planinskom ambijentu…”

Manastirska slava je Mala Gospojina, 21. septembra.

Manastir Svete Bogorodice u Visočkoj Ržani je pod zašitom države od 1984. godine.

Selo Visočka Ržana i manastir nalaze se oko 30 km. istočno od Pirota, u Staroj planini, i predelu Visok.

Izvor: Novosti, Politika, A.Ć

Video: youtube/duhovnici

Fotografija: Aleksandar Ćirić

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker