Reportaža

“Mali Pariz” u Pirotu

U Pirotu je počelo sa radom prvo srpsko Udruženje ljubitelja francuskog jezika i kulture “Mali Pariz”.

Nije slučajno zbog čega je ovo udruženje osnovano baš u Pirotu. Pirotska Gimnazija je od prošle školske godine dobila prvo dvojezično odeljenje  u Srbiji gde se nastava osim na srpskom izvodi i na francuskom jeziku. Osim toga, francuski gigant “Mišelin” vlasnik je fabrike autoguma “Tigar tyres”.

_DSC6534

Kako je za Pirotske vesti  istakla osnivač udruženja Svetlana Stanojević cilj ovog jedinstvenog udruženja jeste da mališani, ali i odrasli kroz radionice, projekcije filmova na francuskom i slične sadržaje upoznaju francuski jezik, kulturu i tradiciju.

-Takođe svi koji dolaze ovde imaće priliku da razgovaraju sa osobom koja tečno govori fracuski tako da će to biti odlična prilika za usavršavanje ovog jezika koji je sve popularniji u Pirotu. Trenutno imamo desetak mališana koji dolazi ovde, ali je interesovanje sve veće. Osim izučavanja francuskoj jezika, kulture i tradicije deci ukazujemo i na značaj reciklaže pa tako oni od kuće donose prazne konzerve, plastičnu ambalažu od kojih podsticanjem kreativnosti kod mališana pravimo razne ukrase, igračke i slične predmete-kaže Stanojevićeva i dodaje da je dugo i sama živela u Francuskoj i da na ovaj način želi da duh Francuske preseli u Pirot.

_DSC6549

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker