Lokalna samouprava

Mali Jerusalim slavi Veliku Gospojinu(FOTO)

Danas je nizom svetkovina obeležena gradska slava Uspenije Presvete Bogorodice.

Najpre je u Tijabarskoj crkvi vladika niški Jovan održao liturgiju, nakon čega su krenule litije centralnim gradskim ulicama sve do zgrade opštine Pirot gde je prerezan slavski kolač nakon čega su se velikom broju okupljenih građana obratili vladika Jovan i predsednik opštine Vladan Vasić.

-Pametni ljudi vode računa i gledaju u prošlost, u stare i pretke jer na taj način vide mnogo  više u budućnost. Onaj ko zna svoju tradiciju, svoju veru, mnogo bolje sagledava sadašnjost, kazao je vladika Jovan okupljenim vernicima.

Predsednik opštine Pirot rekao je da mu je posebno drago što je Pirot 2008. godine obnovio gradsku slavu, koja se decenijama pre toga nije obeležavala.

-Kako reče vladika Jovan u svojoj besedi, u Srbiji nema ni grada, ni porodice niti kuće koja  slavi slavu a da nije blagorodna i da ne napreduje. Tako smi mi 2008. godine obnovili gradsku slavu zajedno sa tadašnjim vladikom a današnjim patrijarhom koji nam je pomogao u svemu tome na čemu mu se zahvaljujem-kazao je Vasić čestitajući svim Piroćancima gradsku slavu.

Nakon rezanja kolača vladika Jovan je svečano otvorio izložbu pod nazivom “Riznica Stare crkve”, u Galeriji “Čedomir Krstić”, autora Vesne Golubović. Na izložbi su predstavljeni brojni predmeti koji svedoče o bogatoj istoriji Stare crkve, odnosno Pazarske crkve u Pirotu.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker