Lokalna samouprava

Mali Jerusalim proslavio Veliku Gospojinu

Danas je u prisustvu velikog broja građana, predstavnika Vojske Srbije, Policijske uprave Pirot, vatrogasaca, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, brojnih sportista, na svečan način obeležena gradska slava – Velika Gospojina. Nakon liturgije i litija iz Tijabarske crkve, ispred zgrade Gradske uprave presečen je slavski kolač. Vernicima se obratio vladika niški Arsenije a gradsku slavu svim Piroćancima čestitao je i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

Vladika niški Arsenije u svojoj besedi kazao je da je ovaj veliki praznik ikona budućega veka, ikona onoga što je nama Gospod pripremio, a pripremio nam je vaskrsenje iz mrtvih i život u carstvu njegovom.

-Upravo je Presveta Djeva Bogodorodica i ovaj današnji praznik ikona toga što je Gospod nama pripremio. Ona jeste usnula, ali je Gospod vaskrsao i uzneo sebi na nebo i ona je prva od ljudi koja je dobila tu slavu, koju je Gospod pripremio za sve nas-poručio je vladika Arsenije. On je dodao da mu je drago da danas vidi mnogo ljudi, a posebno dece koja su učestvovala u molitvenom hodu.

-Molimo se Bogu i Presvetoj Bogorodici da daruju mir svetu, da nas Gospod isceli od ovih bolesti koje haraju svetom i da konačno živimo normalnim i dostojanstvenim životom. Hteo bih takođe da poželim puno uspeha u radu gradonačelniku ovoga grada, svim njegovim saradnima i svima Vama braćo i sestre, jer evo svaki put kad dođem u Pirot, ovaj grad je sve lepši i lepši, uvek se nešto novo izgradi, dogradi-kazao je vladika Arsenije.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić zahvalio se mnogobrojnom narodu i deci koja su učestvovala u litiji.

-Današnja litija nas je uverila da imamo budućnost i to lepu. Deci čestitam početak školske godine, da se lepo druže, da lepo uče, da uživaju na vašaru, a pre svega da nas Bogorodica čuva. Puno smo uradili za naš grad, na sve sam ponosan, ali sam najponosniji na litije koje smo obnovili sa gradskom slavom pre desetak godina. Pozivam sve vas da dođete i u Pazarsku crkvu, gde radimo obnovu ikonostasa koji će, siguran sam, biti nezaobilazna tačka za sve turiste koji dolaze u naš grad kada bude obnovljen-kazao je Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker