Gradska hronika

“Mali Jerusalim” danas slavi Veliku Gospojinu

Litijama centralnim gradskim ulicama, rezanjem slavskog kolača i obraćanjem vernicima vladike niškog dr Jovana Purića, danas je proslavljena gradska slava Velika Gospojina.

_DSC8215

Litije su krenule iz Tijabarske crkve a zaustavile su se ispred zgrade Skupštine opštine Pirot gde je vladika dr Jovan sa predsednikom opštine Vladanom Vasićem prerezao slavski kolač i održao besedu.

_DSC8194

 

-U ove krajeve sežu duboki koreni hrišćanstva. Ovde je nekada u istoriji bila mitropolija, sedište drevne Episkopije Remezijanske, Niške, Pirotske i ta blagodet i blagoslov su poznati celom rodu hrišćanskom-kazao je vladika dr Jovan.

_DSC8229

Prisutnima se obratio i predsednik Vasić koji se zahvalio vladici dr Jovanu što je upriličio gradsku slavu, bio na čelu litija i držao svetu liturgiju.

_DSC8261

-Ponosam sam što smo pre nekoliko godina sa ondašnjim vladikom niškim, a sada patrijarhom Irinejom obnovili gradsku slavu i nadam se da niko nikada više neće zaboraviti da slavi ovu slavu. Litija je velika molitva za naš grad i daj bože da još dugo proslavljamo slavu u miru, zdravlju i veselju-kazao je Vasić čestitajući Piroćancima gradsku slavu.

_DSC8253

Nakon obraćanja vladike dr Jovana i predsednika Vasića prisutnima se prigodnim programom predstavio hor i folklorni ansambl Doma kulture.

_DSC8197

Zbog izuzetnog broja verskih objekata i vernika pirotski kraj je poznat i kao Mali Jerusalim. Pirot je Malim Jerusalimom prvi nazvao sveti vladika Nikolaj Velimirović.

_DSC8275

Tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker