Gradska hronika

Mala matura: Počinju završni ispiti

Oko 69.000 osmaka naredna tri dana polagaće testove iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test iz pet predmeta.

pirotska gimnazijaZa 69.000 osmaka od danas počinje upisna groznica, jer kreće borba za mesto u željenoj srednjoj školi. Iako na prvi pogled deluje da će ove godine maturanti imati nešto lakši zadatak nego lane, jer u srednjim školama ima 75.000 slobodnih mesta, brojke ipak govore drugačije. Naime, lane je osmi razred završilo 68.000 đaka, a ove godine je generacija brojnija za 1.000 učenika, dok je mesta manje za 2.000 u odnosu na prošlu godinu.

To znači da će osmaci, ali i njihovi roditelji, ovoga puta morati pažljivije da biraju srednju školu. Broj odeljenja blago je povećan samo u gimnazijama, pa će u njima biti 23,5 odsto ukupnog broja slobodnih mesta. Više od polovine činiće četvorogodišnji profili stručnih škola, a oko 15 procenata trogodišnje školovanje.

Nešto je smanjen broj klupa u trogodišnjim profilima. Kako objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, iskustvo prethodnih godina pokazalo je da su upravo odeljenja na trogodišnjim smerovima ostajala poluprazna, pa čak i bez ijednog đaka.

Smanjenje mesta za upis najviše će osetiti mali maturanti koji žele da upišu ekonomske, pravne ili neke druge škole sa administrativnim smerovima. Jer, mnoge škole ostale su bez po jednog odeljenja, tako da će teret racionalizacije najviše osetiti neke najpopularnije i najmanje popularne škole.

A da bi došli do knjižice srednje škole, osmaci će prvo morati da polože tri testa i to danas test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sutra će rešavati zadatke iz matematike, a prekosutra sledi, po mnogima, najteži – kombinovani test, sa pitanjima iz pet predmeta (istorija, geografija, biologija, hemija i fizika).

Na završni ispit po zakonu moraju da izađu svi maturanti, kako bi formalno završili osnovnu školu.

Iako je sistem bodovanja promenjen ove godine, ostaje pravilo da đaci ne moraju da osvoje ni jedan jedini bod, kako bi položili završni ispit. Uprkos podacima prosvetnih vlasti koji govore da je u svakoj generaciji jako veliki broj vukovaca i da su ocene na kraju godine pod znakom pitanja u velikom broju slučajeva, ipak će znanje pokazano na testu biti manje važno u odnosu na ocene iz knjižice.

Ove godine, testovi nose po 10 poena, što znači da će maksimalno urađeni „prijemni“ nositi ukupno 30 bodova, dok će sve petice iz osnovne škole osmake nagraditi sa još 70 poena. Bodove koje nose iz škole učenici će izračunati tako što će zaključnu ocenu iz šestog razreda pomnožiti sa četiri, a ocene iz sedmog i osmog razreda pomnožiti sa pet.

Testove je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u skladu sa nastavnim planom i programom osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Testove preuzima načelnik školske uprave u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca. Oni nose oznaku tajnosti. U nadležnosti školske uprave je da organizuje prevoz i distribuciju testova na bezbedan način, dok će okružne komisije obaviti podelu testova osnovnim školama. Ispitni materijal treba da bude na bezbednom mestu u svakoj školi ili drugom prostoru u kojem se sprovodi ispit na dan polaganja određenog predmeta. Za bezbednost ispitnog materijala odgovoran je predsednik školske komisije.

Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka, a sva tri dana, olovke će morati da se spuste tačno u podne.

Učenik ili roditelj, odnosno staratelj imaće pravo na uvid u test, od osam do 16 časova na dan objavljivanja privremenih rezultata. Ukoliko učenik smatra da postoje greške u bodovanju njegovog rada, roditelj ili staratelj učenika ima pravo da uloži pismeni prigovor školskoj komisiji, odnosno, ako je i dalje nezadovoljan odgovorom – prigovor okružnoj komisiji. Komisije daju pisani odgovor roditelju ili staratelju.

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni u osnovnim školama, prema kalendaru upisa.

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker